Skocz do zawartości
  • 0

Piec

Piotr S.

Pytanie

Napisano

Witam Forumowiczów,
Kilka dni temu miałem okazję obejrzeć (dość szybko) piec grzewczy. To co jest na zdjęciach to tylko góra pieca znajdująca się przy wejściu do kamienicy. Reszta jest w piwnicy. Piec prawdopodobnie służył do grzania wody i kamienicy ??? A na pewno pokaźnej klatki schodowej. Piec znajduje się w jednej z przedwojennych polskich kamienic we Lwowie. Szukam wszelkich możliwych informacji na jego temat i funkcji jakie spełniał. Może w przyszłości uda się go uruchomić.

Prosze poprawnie tytułować

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 10:17 27-12-2010

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tabliczki znamionowej brak. Logo producenta jest na tym zdjęciu. Góra pieca (czyli to co jest na parterze i na zdjęciach) ma około 1-1,2 metra wysokości i około 60-70 cm szerokości. Widziałem go raz i obecnie mogę tylko bazować na zdjęciach.

Napisano

Witam Forumowiczów,
Kilka dni temu miałem okazję obejrzeć (dość szybko) piec grzewczy. To co jest na zdjęciach to tylko góra pieca znajdująca się przy wejściu do kamienicy. Reszta jest w piwnicy. Piec prawdopodobnie służył do grzania wody i kamienicy ??? A na pewno pokaźnej klatki schodowej. Piec znajduje się w jednej z przedwojennych polskich kamienic we Lwowie. Szukam wszelkich możliwych informacji na jego temat i funkcji jakie spełniał. Może w przyszłości uda się go uruchomić.

Prosze poprawnie tytułować

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 10:17 27-12-2010

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie