ArekBMW Napisano 16 Styczeń 2011 Napisano 16 Styczeń 2011 KOPACZ1 nie wiem czy zidentyfikowałeś ten przedmiot z napisem chyba schlicht". Jestem technikiem dentystycznym i mam do czynienia z tym codziennie. Jest to łyżka wyciskowa dolna.Dziś łyżki wyglądaja dokładnie tak samo,nic sie tu nie zmieniło. Na łyżke nakłada sie mase wyciskową,wkłada do ust pacjenta, w masie odciska się wnętrze paszczęki delikwenta i na zakończenie na tym wycisku odlewa sie z gipsu model,na którym wykonuje sie proteze...Pozdrawiam i życze wielu ,wielu lat bez konieczności użycia łyżki wyciskowej ;)
Kopacz1 Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Napisano 17 Styczeń 2011 Dzięki ArekBMW za ukierunkowanie,wczoraj trafiłem dużo fancikow i nie byłem w stanie niczego ogarnąć czy opisać.Myślę że Schlicht" to nazwisko i trzeba będzie szukać w tym kierunku,np.Dr.med.dent.Schlicht itd.Dzięki i pozdrawiam
Kopacz1 Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Napisano 17 Styczeń 2011 Znalazłem ciekawą publikacje związaną z tą odznaką.http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/prac.19020660135/abstract
Kopacz1 Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Napisano 17 Styczeń 2011 skorupkaA.R. - August Rappsilber - 1880-1886 Konigszelt (Jaworzyna Śląska)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.