marcing455 Napisano 19 Grudzień 2010 Autor Napisano 19 Grudzień 2010 Witam mam prośbę, czy ktoś kto się na tym zna, mógłby mi odczytać japońskie znaki z głowni wojskowego miecza? Jest to imię i nazwisko kowala który wykuł ten miecz.
seeker Napisano 20 Grudzień 2010 Napisano 20 Grudzień 2010 kopijnik blisko ;) Podaje tłumaczenie, od znajomego z kraju kwitnącej wiśni: Suzki Hona (w takiej kolejności)Znajomy twierdzi, że jest to imię kobiety.
zukuri Napisano 19 Grudzień 2010 Napisano 19 Grudzień 2010 Pytałem o numer, bo ten trzpień jakoś dziwnie mi wygląda... Rdza też jakby taka ruda, czyli lekko świeża (może to przekłamanie fotki). Jeśli jednak miecz jest numerowany, to znajomość japońskiego będzie zbędna, bo Japończycy tak swoich mieczy nie oznaczali w przeciwieństwie do chińskich współczesnych fałszerzy ...Pozdrawiam, Piotr
marcing455 Napisano 19 Grudzień 2010 Autor Napisano 19 Grudzień 2010 Numerów żadnych nie ma, ani z jedne ani z drugiej strony, tylko ten podpis i stempel odbioru (z książki wywnioskowałem, że chyba zbrojownia Mukden.)
kopijnik2 Napisano 19 Grudzień 2010 Napisano 19 Grudzień 2010 http://www.samuraisword.com/nihontodisplay/NTHK/Suishinsei_MASATSUGU/index.htmhttp://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=21659jak uważasz...
zukuri Napisano 19 Grudzień 2010 Napisano 19 Grudzień 2010 Chińskie kopie mieczy japońskich nie mają numerów na trzpieniu, lecz na habaki"http://allegro.pl/stary-japonski-miecz-stara-szabla-katana-polecam-i1283273233.htmlNo nic, poczekajmy na rozszyfrowanie napisu z trzpienia.Pozdrawiam, Piotr
zukuri Napisano 19 Grudzień 2010 Napisano 19 Grudzień 2010 ... i jeszcze jedno- trzpienie oryginalnych japońskich mieczy były porowate- żlobione. To takie skośne ślady jakby po pilniku. Twój trzpień jest gładziutki co mnie niepokoi ...Pozdr, Piotr
kopijnik2 Napisano 19 Grudzień 2010 Napisano 19 Grudzień 2010 pierwszy bez odpowiedzialności - nie wiem czy prawidłowa konstrukcja znaków (!)ale nic innego nie wymyślękolejność prawidłowaha-nu-mo"katakaną
zukuri Napisano 21 Grudzień 2010 Napisano 21 Grudzień 2010 Znaczy się co ... wyszło na to, że ten miecz wykuła jakaś mieszkająca w Japonii Agnieszka Kowalska ?;-)Pozdrawiam, Piotr
marcing455 Napisano 19 Grudzień 2010 Autor Napisano 19 Grudzień 2010 Witam mam prośbę, czy ktoś kto się na tym zna, mógłby mi odczytać japońskie znaki z głowni wojskowego miecza? Jest to imię i nazwisko kowala który wykuł ten miecz.
seeker Napisano 22 Grudzień 2010 Napisano 22 Grudzień 2010 No i właśnie dlatego jest oryginalny".Pzdr
zukuri Napisano 19 Grudzień 2010 Napisano 19 Grudzień 2010 Czy ten miecz ma dodatkowo gdzieś wybity numer ?Pozdrawiam, Piotr
Pytanie
marcing455
Witam mam prośbę, czy ktoś kto się na tym zna, mógłby mi odczytać japońskie znaki z głowni wojskowego miecza? Jest to imię i nazwisko kowala który wykuł ten miecz.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.