Skocz do zawartości
  • 0

platyna

anastazja67

Pytanie

Napisano

Witam,
na zdjęciu jest pierścionek bez oczka, odziedziczony po przodkach. Jedyne oznaczenie to ten grawer PLATINUM i dodatkowo wyskrobane ręcznie 1,65. Poszukiwania cech probierczych platyny spełzły na niczym - wszędzie znalazłam jedynie te stosowane współcześnie. Gdzieś słyszałam, że takie oznaczenia stosowano kilkadziesiąt lat temu w Anglii, ale też nie znalazłam niczego co pomogło by dokonać identyfikacji.
Pierścionek nie sprawia wrażenia masywnego ale waży ponad 3 gramy.
I sama już nie wiem z czym mam do czynienia.
Pozdrawiam.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W starych Angielskich wyrobach ( i tu masz rację, co do poszukiwań ) oznaczano osobno rodzaj metalu i wagę kamienia. Wielka szkoda, że Twój pierścionek jest bez oczka" bo zapewne był niemałej wartości ( zapewne brylant lub diament ). Obecnie, na aukcjach brytyjskiej DESY" nie zmienia się starych oznaczeń, i przeliczenie wartości kamienia następuje wedle wybitej masy. 1,65 karata :)
Napisano
Dodam jeszcze że, wedle obecnych cen, podobny pierścionek z kamieniem 1,16 ct kosztuje minimum 5500 USD. Również zrobiony w platynie. Oczywiście przedwojenny, datowany na około 1930 rok. Twój pewnie kosztowałby z pół raza tyle, jak nie więcej...

https://www.artdecodiamonds.com/products.php?id=577&l=0&u=2147483647&sortway=asc
Napisano

Witam,
na zdjęciu jest pierścionek bez oczka, odziedziczony po przodkach. Jedyne oznaczenie to ten grawer PLATINUM i dodatkowo wyskrobane ręcznie 1,65. Poszukiwania cech probierczych platyny spełzły na niczym - wszędzie znalazłam jedynie te stosowane współcześnie. Gdzieś słyszałam, że takie oznaczenia stosowano kilkadziesiąt lat temu w Anglii, ale też nie znalazłam niczego co pomogło by dokonać identyfikacji.
Pierścionek nie sprawia wrażenia masywnego ale waży ponad 3 gramy.
I sama już nie wiem z czym mam do czynienia.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie