Skocz do zawartości
  • 0

spinka do włosów?Rzym?

soprano74

Pytanie

Napisano

Witam!Z uwagi na to,ze robię remanent w swoich tegorocznych wykopkach" prosiłbym o pomoc w identyfikacji,datowaniu kilku przedmiotów znalezionych praktycznie na jednym kilku hektarowym poletku.Zacznę od przedmiotów,a nastepnie wrzucę rzymskie monetki,które towarzyszyły tym przedmiotom.Miejsce znalezienia południowe Niemcy,rejony nad Renem.Jako pierwsza ta oto chyba" spinka.Długość około 10 cm,szer.7 mm.Na spince widnieją jedna nad drugą postacie kobiece,różniące się nieco detalami.Prosze o wszelkie możliwe informacje.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tym razem wisiorek,metal miedź,wielkość wys.3,5 cm,szer 3 cm,odlew,w dolnej części głowa może jakiegoś bóstwa?Nie mam pojęcia,ale dość ciekawy,posiadał bardzo grubą patynę ale chciałem koniecznie dostrzec szczegóły więc się jej pozbyłem

Napisano
uuuu, kolego - gratuluje takich fancików, zdjęcia nr.8-16 to znajdki z epoki wpływów rzymskich, najpiekniejszy fant to ta ozdoba z kolorami - chyba emaliowana, reszta pewnie też z tego okresu, zresztą jak wychodziły rzymki to coś znaczy...
jak masz coś jeszcze fajnego to wrzucaj.
pozdro
Napisano
Witam!Tak rejony nadreńskie obfitują w takie bibeloty,jak tylko uporam się z codziennością i ukochanym synem to wrzucę jeszcze pare drobiazgów,monetki na końcu.Pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie