Skocz do zawartości

Zmiana sprzętu

Panmc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Jestem na etapie zmiany sprzętu tzn. pozbyłem" się Ciboli i byłem już zdecydowany na coś z wyświetlaczem jednak po przeczytaniu wielu stron i obejrzeniu kilkunastu filmików dotyczących różnych wykrywaczy coraz bardziej stwierdzam że to nie dla mnie. Miałem już wcześniej sprzęt z wyświetlaczem ( X-Terrka 30, ACE 250, Whites Coinmaster, Proxima, a także Smętka i Wilsona Coin Select) więc różne wykrywacze większość z dolnej półki ale najbardziej przyjemną" w użytkowaniu okazała się właśnie Cibola jednak chciałbym teraz coś innego, nowego, mocniejszego. Moje poszukiwania zrobiły koło i skierowały się na Tejona, co zyskam z przejścia w/w urządzeń oprócz zasięgu? Nie wykluczam innych wykrywaczy.Szukam wyłącznie drobnicy. Może ktoś doradzi?
Napisano
Zyskasz możliwość dostrojenia się do każdego rodzaju gruntu, a więc dzięki temu lepszy zasięg w gruncie ekstremalnym, ponadto możliwość podłączenia i dostrojenia się do różnej wielkości cewek. Tejon ma dodatkowo dyskryminację alternatywną co zwiększa możliwości identyfikacj. Dzięki wyższej częstotliwości pracy 17,5 kHz wykrywacz jest bardzo mało podatny na zakłócenia elektryczne. Jeszcze jedna zaleta to ekonomiczniejsze zasilanie.
Napisano
nie wiem armand, czy to pytanie to nie podpucha", ale dyskryminacja alternatywna to taka druga dyskryminacja :).

Pierwszą ustawia się możliwie nisko- nieco powyżej IRON, a drugą już trochę wyżej. pod elektroniką jest taki cyngielek", który nie ruszany powoduje że wykrywacz pracuje na pierwszej dyskryminacji. A włączony, w przypadku niejasnego sygnału powoduje przełączenie na drugą, inaczej ustawioną (wyżej) dyskryminację. Jest to bardzo przydatna sprawa, głównie dlatego, że czasami żelazo w Tejonie potrafi piknąć na nisko ustawionej dyskryminacji, wtedy tylko pyk, druga dyskr. i mamy pewność czy kopać czy też nie.

Trochę zakręciłem ale myślę że nie aż tak źle?
Napisano
Kol. Otrong
Wszystko jasne :)
Po prostu to jest tak jakby ręcznie przestawiać wyżej jedną dyskryminację i sprawdzać czy niepewny sygnał nadal jest niepewny.
Tutaj mamy tylko przełącznik co umożliwia sprawniejszą decyzję kopać nie kopać.
Napisano
Nie, to nie podpucha. W starszych wykrywaczach były dwa pokrętła z dyskryminacją i przełącznikiem, ale nie było wtedy alternatywnej" nazwy.
Idąc Waszym tokiem myślenia, pyknie ledwie małe sreberko, przełączycie na większą dyskryminacje i... już nie pyknie.
Nie pracowałem z wykrywaczem o podwójnej dyskryminacji, ale nie bardzo jestem do tego przekonany.
Stosuję dyskryminowanie w wykrywaczach gałkowych, poleconą mi przez Denara [z modyfikacjami]. Kładę na gruncie boratynkę a sztorc", kręcę dyskryminacją aż sygnał zaniknie i cofam pokrętło, aż się znowu pojawi. Sprawdzam też sygnał od tej monety w miarę pod różnymi kątami sondy.
Przekonajcie mnie do podwójnej dyskryminacji :)
Napisano
Dyskryminacja podwójna była używana np. w Fisherze 1266 i C-Scopie 5MX. pierwszy dyskryminacja działa jak standartowa dyskryminacja czyli ustawia się ją aby odrzucić drobne przedmioty ferromagnetyczne, drobną folię aluminiową i kapsle od piwa. Ja używam dykryminacj alternatywnej w Tejonie zazwyczaj w lasach gdze można znaleźć przedmioty z i i I wojny, aby sprawdzić czy może to być większy, dobrze przewodzący przedmiot np. duża srebrna moneta, nieśmiertelnik, klamra, odznaczenie, manierka itp. i ustawiam zazwyczaj tak aby na drugiej dyskryminacji dźwięk łamał się na łuskach karabinowych. Każdy czysty sygnał daje nadzieję na ciekawe znalezisko. Oprócz pożądanych przedmiotów przez drugą dyskryminację przechodzą praktycznie wszystkie miedziane pierścienie wiodące i rozerwane części aluminiowo cynkowych radzieckich zapalników. Pierścienie wiądące łatwo rozpoznać, ponieważ po wykopaniu zazwyczaj ich sygnał maleje i nie można ich łatwo zobaczyć, natomiast części zapalników dają niestety wciąż ładny sygnał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie