niechludow Napisano 14 Grudzień 2010 Autor Napisano 14 Grudzień 2010 Na zdjęciu fotka z netu moździerzowego granatu agitacyjnego produkcji rosyjskiej ( radzieckiej) A - 832. Pytanie: jak działa taki granat? Rozrywa się na adresatem" , czy dopiero na ziemi? Ma wewnątrz jakiś mały ładunek ? Niech mnie ktoś oświeci.
Erich Honecker Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 Taki granat posiada niewielki ładunek miotający służący do wyrzucenia ulotek ze skorupy . Ścieżka prochowa lub zapalnik powodujący odpalenie ładunku miotającego w trakcie lotu granatu bo wtedy rozrzut ulotek jest napewno na wiekszej powierzchni .
Zwłoka Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 Granat agitacyjny składa się z cienkościennej skorupy, materiałów w nim zawartych, zapalnika i mechanizmu wyrzucającego który na odpowiedniej wysokości powoduje rozrzucenie zawartości.Ja uwazam ze ten Twoj ze zdjecia jest oswietlajacy i składa sie z skorupy, zapalnika, niewielkiego ładunku wyrzucającego i przymocowanej do spadochronu flary oświetlającej. Na zaprogramowanej wysokości następuje wyrzucenie z pocisku flary która opada na spadochronie.Jak sie myle to mnie ktos pewnie poprawi.Pozdro
niechludow Napisano 14 Grudzień 2010 Autor Napisano 14 Grudzień 2010 Zdjęcie ze strony z rosyjską artylerią, opisany nawet nie jako agitacyjny a propagandowy. Zatem nie oświetlający.
Zwłoka Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 zapodaj linka z tej stronki.Chetnie poczytam i lukne na zdjecia bo mi to nie daje spokoju...
niechludow Napisano 14 Grudzień 2010 Autor Napisano 14 Grudzień 2010 http://amunicja.nazwa.pl/amunicja/index.php?k=rosja_art
niechludow Napisano 14 Grudzień 2010 Autor Napisano 14 Grudzień 2010 właściwie to ten:http://amunicja.nazwa.pl/amunicja/index.php?k=rosja_mort
Pytanie
niechludow
Na zdjęciu fotka z netu moździerzowego granatu agitacyjnego produkcji rosyjskiej ( radzieckiej) A - 832. Pytanie: jak działa taki granat? Rozrywa się na adresatem" , czy dopiero na ziemi? Ma wewnątrz jakiś mały ładunek ? Niech mnie ktoś oświeci.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.