Skocz do zawartości
  • 1

Kilka wartych uwagi znalezisk

imberfal1

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kształt by się zgadzał ale wymiary nie te, jak zauważyłeś na fotce długość mojego statecznika to 350mm a ta bomba wskazana przez Ciebie cała ma 378,46mm
Napisano
Ta obejma to uchwyt na bombę,a te ogniwa są na bank od ruskiego działka 37mm 2go wojenne.Można wiedzec gdzie mniej więcej to wyszło ja często znajduje to samo.
Napisano
Wyszło gdzieś na oranym polu jak na grzyby szedłem to się natknąłem. AD wysłałem Ci wiadomość na priva to jak możesz to daj mi odpowiedz. Pzdr
Napisano
Taśma na pewno nie od 2 cm Flak lub 3,7cm". Pierwszy z nich zasilany był z magazynków pudełkowych drugi zaś w ładowników.

Max po prawo to zdepnięty statecznik do ruskiej bombki 5 kg
Napisano
Dzięki chłopaki, jak byście wiedzieli coś więcej o tym stateczniku to bardzo proszę o informacje. Chcę odtworzyć w miarę możliwości manewry i działania wojenne na moim terenie a dokładne id bardzo mi w tym pomogą. Poniżej wstawiam jeszcze 2 fotki rzeczy, które zamieściłem na pierwszym zdjęciu lecz co nieco oczyszczonych i proszę o dalszą pomoc.
Napisano

Taśma napewno nie jest od WJa-23 ani od amunicji niemieckiej (fotka).

Na myśl przychodzi mi tylko że od jakiejś 37mki, typu Nudelman Suranov (NS-37) albo niemieckiego flaka 18
http://falkeeins.blogspot.com/2010/01/bf-110-g-with-37mm-flak-18-cannon.html

Pzdr.AD

Napisano
Dzięki AD ale czy ta łuska, którą włożyłem do środka na 2 fotce nie pasuje do całości? Zarówno łuska jak i fragmenty taśmy zostały znalezione na obrzeżu radzieckiego lotniska polowego. A o ile mi wiadomo to żadne niemieckie samoloty tam nigdy nie przebywały. Więc sądzisz, że uski" mieli zdobyczną niemiecką amunicję? A może zestrzelili jakiś niemiecki samolot?
Napisano
Wj 23 miał zupełnie inne ogniwa. Po za tym w ogniwie łuska nie może mieć luzu. Faktycznie przypomina to bardzo mocno ogniwa od NS 37 tak jak pisał Ave Danzig.

Jeśli chodzi o Flaka 18 to w linku który podał Ave Danzig jest 3,7 cm BK 43 nie zaś Flak 18. BK 43 były zasilane z ładowników. Po za tym raczej wątpliwe żebyś znalazł coś takiego.
Zresztą ogniwa są za małe na taki nabój.
http://www.municion.org/37/37x265.htm

Ja ostatecznie obstawiał bym NS 37.
Napisano
A czy luz w taśmie może być spowodowany rozłożeniem taśmy podczas wybuchu, tzn. wysadzeniu składu amunicji. Bo ta łuska jest od Wja przynajmniej tak pisaliście na poprzednim forum, gdzie prosiłem o identyfikację. Ale faktycznie taśma od WJa wygląda inaczej na twojej fotce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie