Skocz do zawartości
  • 0

Tasaczek Prusaczek ? Jaki wz.

torba5

Pytanie

Napisano

Witam
taki o to tasaczek udało mi sie nabyć foty jak narazie nie moje jeszcze nie posiadam go w realu,jako że tasaki trafiają mi sie z regóły pośrednio więc temat nie jest mi specjalnie bliski.więc pytanie jaki wzór tasaka czy to Prusaczek czy inna zaraza bicia niby na to wskazują,na producenta ponabijane inne bicia ?,a może to siakiś kombinowaniec jest
pozdrawiam

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
taki o to tasaczek udało mi sie nabyć foty jak narazie nie moje jeszcze nie posiadam go w realu,jako że tasaki trafiają mi sie z regóły pośrednio więc temat nie jest mi specjalnie bliski.więc pytanie jaki wzór tasaka czy to Prusaczek czy inna zaraza bicia niby na to wskazują,na producenta ponabijane inne bicia ?,a może to siakiś kombinowaniec jest
pozdrawiam

Napisano
Głownia zjechana na szlifierce, także ciężko coś stwierdzić, kształt mniej więcej dobry. Co do pochwy, to znane mi są z trzewikiem płaskim, ale może istniały jakieś wariacje.
Temblaczek nie wiadomo z jakiej bajki. Okładki dorabiane w sposób nieudolny

Pozdrawiam
Napisano
no załużmy że to tasak służby granicznej date produkcji mamy na grzbiecie 1860 ale jakimś wzorem powinien być określony,no i pozostaje kwestia poprzebijanego prducenta
pozdrawiam
Napisano
Po pierwsze załużmy" to niewłaściwa pisownia, po drugie polecam książkę Preussische Blankwaffen autorstwa Gerda Meiera wydana w 1978 roku w formie manuskryptu, tam na stronie 782 autor zakłada" że to , co kolega pozkazuje to Grenzjaeger - Hirschfanger. Odsyłam także do katalogu z 1902 roku Carla Kaisersa, gdzie pod Numerem 96 g znajduje się oferta Grenzjaeger- Hirschfanger; Klingebreite 30 mm; Preis in tomback: 11 Mark"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie