Modelarz91 Napisano 11 Grudzień 2010 Autor Napisano 11 Grudzień 2010 witam proszę o identyfikację hełmu wiem tylko że to amerykański m1 Prosze o pomoc z jakiego okresu pochodzi oraz jak zidentyfikować jego właściciela przebieg służby itp na hełmie jest namalowane WILLIAM A ABBLEY JR 566045517
Modelarz91 Napisano 11 Grudzień 2010 Autor Napisano 11 Grudzień 2010 Łączenie rantu z tyłu + pęknięcie na skorupie
Modelarz91 Napisano 11 Grudzień 2010 Autor Napisano 11 Grudzień 2010 W górnej części wybita sygnatura W w okręgu oraz numer 24
Modelarz91 Napisano 11 Grudzień 2010 Autor Napisano 11 Grudzień 2010 Dodatkowo w środku stalowej części ok 5 cm powyżej daszku wybity numer 6053 Za wszelką pomoc będę wdzięczny
Modelarz91 Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Napisano 12 Grudzień 2010 Dzięki za rozwianie moich wątpliwości Właściciela będę próbował znaleźć na stronach typu Vietnam Weterans itp Każdego żołnierza da się na pewno jakoś odnaleźć
Modelarz91 Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Napisano 12 Grudzień 2010 MHM a jakaś rada gdzie mogę się dowiedzieć czegokolwiek o właścicielu ? W komplecie był również pokrowiec w Mitchellu ze zdobieniem wyglądającym na frontowe poza tym widać że hełm jest po przejściach dla tego tak zależy mi na przeszłości. Poza tym z tego co udało mi się znaleźć liner jest wyprodukowany przez; Westinghouse Electric Company a z tego co wyczytałem ten producent produkował linery podczas ww2 i na krótko po jej zakończeniu czy jest możliwość że jest to jakiś składak tzn skorupa linera ze starej produkcji a fasunek i reszta to już okres nam era ?
RyB@14 Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 O właścicielu raczej nic nie znajdziesz. Co do czerepu linera i samym fasunku, to są wyprodukowany po 1964r na pewno. Wcześniejsze linery miały nakarczki przypinane do stale przymocowanego na 3 nitach pasa nośnego. Ogólne umiejscowienie pasów nośnych jest inne, niż we wcześniejszych modelach.
RyB@14 Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 Tu masz fotkę nakarczka z linera produkcji wojennej. W latach 50' układ ten dużo się nie różnił. Gdyby użyto starszego linera do zamontowania nowego typu wyposażenia wewn., byłyby ślady po innym umiejscowieniu nitów. Takich zabiegów chyba nie przeprowadzano.
Pytanie
Modelarz91
witam proszę o identyfikację hełmu wiem tylko że to amerykański m1 Prosze o pomoc z jakiego okresu pochodzi oraz jak zidentyfikować jego właściciela przebieg służby itp na hełmie jest namalowane
WILLIAM A ABBLEY JR
566045517
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.