Skocz do zawartości

Moneta Szwedzka??

adcon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Juz znalazlem .Jednak to nie moneta szwedzka tylko 1 pfennig Bayern pewno z oklo 1835 r

http://www.muenzauktion.com/sesambestcoins/item.php5?id=11719
Napisano
mam jednak wątpliwości ....

1 pfennig - TAK, ale co dalej ?

co mnie zastanawia ? opis ... PFENNIG

na focie adcon - jakby był po łuku" - zdj. nr 1

na focie eljot1974 - linia prosta - zdj. nr 2
Napisano
też mnie to zastanowiło.Natomiast zwróć uwagę,iż łuk powstaje tylko od dwóch pierwszych liter-reszta w linii poziomej.Myślę iż doczyszczenie monetki wyjaśni sprawę.Łuk w napisie Pfenning spotykany ,ale w drugą stronę.
Napisano

To jest ta moneta,,,potrafie ostatnie liczby odczytac na mojej, sa te same co na tej 1814 wiec to pewnie ta,szkoda ze moja taki ogryzek,ale duzo laki jeszcze zostalo :-)

Napisano
kolego adcon próbujesz stworzyć chyba nową walutę. Sugerujesz się napisem na monecie ,którą podałeś jako przykład na samym końcu.Czy ty nie widzisz tam G bo ja widzę i na twojej jest również.
Napisano

Czy na tej monecie widzisz G na koncu?? bo ja nie widze,a jak inni hmmmm ,jak juz pisalem umnie golym okiem nie widac tez litery G ale na fotce moze mylic

Napisano
eliot jak znajde jeszcze jeden PFENIN to wysle tobie jak bedziesz chcial takie ogryski :-)i sobie na zywca zobaczysz czy jest tam na koncu G
Napisano
kolego my się chyba nie rozumiemy.Jeśli wykopiesz monetę z datą w której czwarta cyfra będzie zjechana W twoim przypadku 181 to będziesz twierdził ,że masz monetę z tego roku.Taki jest twój tok rozumowania-pogratulować.
Napisano
Ja tak nie twierdze,tylko mysle ze duzo prawdopodobne moja moneta jest z 1814 r jak u mnie na monecie widac wlasnie dwie ostatnie liczby mianowicie ..14 i mysle tez ze znasz sie duzo lepiej ode mnie wiec tylko pytam czy znasz jakas monete o nazwie PFENNING albo PFENNIN bo ja pierwszy raz sie z takim czyms spotykam. Moze ktos inny moze sie tez wypowie .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie