staregraty Napisano 23 Listopad 2010 Autor Napisano 23 Listopad 2010 Witam, mam chęć zamienić swojego wysłużonego kanarka na ww terkę. Proszę o opinię kolegów którzy dokonali takiej zamiany. Czy jest to skok do przodu czy stanie w miejscu? Chodzi mi o zasięg na drobnicę i dyskryminację, nie bez znaczenia jest też prostota obsługi bo mam już swoje lata i nie chce mi się reningować" ustawień przez kilkanaście wyjść.Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Enders Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 Moim zdaniem nie warto. Nie w tym sensie, że X-terka nie dobra, ale w tej cenie (dziś ona chyba stoi 1600) jest wiele lepszych wykrywaczy. Pozdrawiam!
Camiusss Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 Witam.Do 1600zł lepiej kub Tesoro Cibolę.Najlepszy sprzęt do 1600 z nowych.Raczej nie widzę konkurenta do 1600zł.Pozdrawiam.
staregraty Napisano 26 Listopad 2010 Autor Napisano 26 Listopad 2010 Dzięki za podpowiedzi, ale wolałbym coś z wyświetlaczem LCD, a nadmienić chcę, że rutus mi nie podszedł.Czyli co mi szanowne grono zwolenników saperki proponuje w kwocie około 1600-1900 zetów, ze wskazaniem na kolorki.Dziękuje za wszelkie konstruktywne propozycje.
next3 Napisano 27 Listopad 2010 Napisano 27 Listopad 2010 Witam Kolegę. Co prawda chodzę z XT 505, ale ten sprzęt jest podobny do XT 305. Wcześniej biegałem z kanarkiem, i skok jakościowy jest kolosalny. Identyfikacja numeryczna b.dobra, podobnie tonowa, głębokość dobra, ground balancing również działa precyzyjnie. Dzięki temu jest bardzo mało fałszywych sygnałów. To plusy, a minusem jest słabe wyważenie sprzętu. Kiedy biegałem po poletku na którym było sporo śmieci i wyciąłem wszystko poniżej 9 oraz 27 /tak pokazuje mi kulki ołowiane/ skuteczność okazała się marna. Postanowiłem wypróbować Tesoro Vaquero, jak wiadomo bez wyświetlacza, ale lżejszy i lepiej wyważony sprzęt. Efekty były natychmiastowe. Subiektywnie wyżej oceniam Vaquero, mimo że bez wyświetlacza. Dyskryminację ustawiam nisko, kopię więcej śmieci ale wśród śmieci trafia się sporo cienkich i malutkich sreberek. 1 silber grosch wykopałem z głębokości 30 cm. Oczywiście na superstrojeniu, bo bez tej funkcji Vaquero byłby tylko przeciętnym sprzętem. Takie są moje odczucia, ale jestem dopiero początkującym i na pewno popełniam sporo błędów....
next3 Napisano 29 Listopad 2010 Napisano 29 Listopad 2010 Zapomniałem dodać że obowiązkowe są słuchawki, szczególnie w przypadku Vaquero, który według mnie jest czulszy i po osłuchaniu można z dużą dozą pewności ocenić czy warto czy nie warto kopać sygnału. Jezeli zdecydujesz się na XT, proponuję dokupienie cewki 18,75 Khz, lepszej na drobnicę niż standardowa 7,5.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.