motylanoga Napisano 18 Listopad 2010 Autor Napisano 18 Listopad 2010 Zupełnie się na takich kwestiach nie wyznaję. Moneta przywieziona z południa Europy. Fals dla turystów?Pozdrawiam
motylanoga Napisano 18 Listopad 2010 Autor Napisano 18 Listopad 2010 druga strona. Pozdrawiam raz jeszcze.
janczar Napisano 18 Listopad 2010 Napisano 18 Listopad 2010 wydaje mi sie na oryginalną ale mogę się mylić
sigis3 Napisano 18 Listopad 2010 Napisano 18 Listopad 2010 Po to robi się współcześnie falsyfikaty, żeby jak najbardziej przypominały oryginał. Ważne gdzie i od kogo kupiona (dotyczy to chyba każdej cenniejszej monety), jeśli w poważnym sklepie, to jest szansa, że oryginał, jeśli na bazarze, to cóż... Ważne, co to za moneta, i jakie są jej notowania aukcyjne, jeśli okazyjnie kupiona a rzadka i warta kilkaset USD, to odpowiedź sama się narzuca. Teraz chyba każdy ma dostęp do internetu, trudno liczyć na sprzedawcę idiotę, który zrezygnuje z godziwego zarobku. Pozdrawiam.....................................................A jeśli u nabywcy pojawiają się wątpliwości co do oryginalności zakupionej monety, to chyba coś jest na rzeczy. Bułgaria?
motylanoga Napisano 18 Listopad 2010 Autor Napisano 18 Listopad 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Spróbuję wyjaśnić bliżej okoliczności pozyskania tej monety. Otóż z prośbą identyfikacji zwróciła się do mnie koleżanka, która wróciła niedawno z Turcji. Jej wersja jest taka, że otrzymała ją w ramach rozliczenia przebywając w okolicach Pammukale. Ponoć otrzymała ją od bardzo starej kobiety, mieszkanki okolic tego miejsca. Ponoć w tamtych okolicach znajduje się sporo śladów po dawnym osadnictwie. Oczywiście daleki jestem od konfabulacji, stąd moje przypuszczenie, że koleżanka padła po prostu ofiarą oszustwa.
sigis3 Napisano 19 Listopad 2010 Napisano 19 Listopad 2010 Historyjka potwierdza moje przypuszczenia, choć daleki jestem od 100% twierdzeń.Pammukale=turyści=pamiątki"Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 19 Listopad 2010 Napisano 19 Listopad 2010 http://www.forumancientcoins.com/fakes/displayimage.php?album=2&pos=2268polecam - przed decyzją zakupui jeszcze - ten obiekt - fałszywka - wprowadzany jest jako enesansowa kopia"...
kopijnik2 Napisano 19 Listopad 2010 Napisano 19 Listopad 2010 hm...różnie to bywa...akurat ten obiekt ma złą historię" a wątpliwości - inne liternictwo"... - są.
kopijnik2 Napisano 19 Listopad 2010 Napisano 19 Listopad 2010 mówiąc prościej - kiedyś - w ciemnej bramie" komuś zdarzyło się - i kupił prawdziwe dolary...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.