Skocz do zawartości

fals Rzym?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po to robi się współcześnie falsyfikaty, żeby jak najbardziej przypominały oryginał. Ważne gdzie i od kogo kupiona (dotyczy to chyba każdej cenniejszej monety), jeśli w poważnym sklepie, to jest szansa, że oryginał, jeśli na bazarze, to cóż... Ważne, co to za moneta, i jakie są jej notowania aukcyjne, jeśli okazyjnie kupiona a rzadka i warta kilkaset USD, to odpowiedź sama się narzuca. Teraz chyba każdy ma dostęp do internetu, trudno liczyć na sprzedawcę idiotę, który zrezygnuje z godziwego zarobku. Pozdrawiam
.....................................................
A jeśli u nabywcy pojawiają się wątpliwości co do oryginalności zakupionej monety, to chyba coś jest na rzeczy. Bułgaria?
Napisano
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Spróbuję wyjaśnić bliżej okoliczności pozyskania tej monety. Otóż z prośbą identyfikacji zwróciła się do mnie koleżanka, która wróciła niedawno z Turcji. Jej wersja jest taka, że otrzymała ją w ramach rozliczenia przebywając w okolicach Pammukale. Ponoć otrzymała ją od bardzo starej kobiety, mieszkanki okolic tego miejsca. Ponoć w tamtych okolicach znajduje się sporo śladów po dawnym osadnictwie. Oczywiście daleki jestem od konfabulacji, stąd moje przypuszczenie, że koleżanka padła po prostu ofiarą oszustwa.
Napisano
http://www.forumancientcoins.com/fakes/displayimage.php?album=2&pos=2268

polecam - przed decyzją zakupu

i jeszcze - ten obiekt - fałszywka - wprowadzany jest jako enesansowa kopia"...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie