exc400 Napisano 17 Listopad 2010 Autor Napisano 17 Listopad 2010 Witam szukam materiałów dotyczących walk w Koźlu na linii Odry w 1945 roku . Będę wdzięczny za każdą podpowiedz
wm Napisano 17 Listopad 2010 Napisano 17 Listopad 2010 WitamInteresujące cię informacje znajdziesz w mądrych książkach, które znajdziesz w bibliotekach. Jeśli jesteś z Kędzierzyna Koźla to zapewne będą posiadali parę pozycji gdzie są wzmianki na ten temat. Do głębszego poznania tematu, trzeba się trochę już pomęczyć i odwiedzić wiele bibliotek no i znać języki gdyż sporo literatury jest w językach obcych.Proponuję zacząć od Szkiców Kędzierzyńsko - Kozielskich" z tego co pamiętam było w nich co nieco i jeśli pamięć mnie nie myli to w tomie 1 z 1985 coś powinno być. Także w monografii miasta chyba krótko coś było opisane w temacie. No i podstawa książki i artykuły prof. Damiana Tomczyka
ksop_alek Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 A co powiesz na taka publikację?- Damian Tomczyk, Wyzwolenie śląska Opolskiego w 1945 roku, Studia Śląskie, tom XXVII (1975)Z tego co wiem, to książka może znajdować się w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu.
wm Napisano 28 Grudzień 2010 Napisano 28 Grudzień 2010 Artykuł ten jest niewątpliwie ciekawy, jednakże o Kędzierzynie-Koźlu jest niewiele gdyż opisuje on w zarysie walki na całej Opolszczyźnie. W związku z formą w jakiej powstał czyli zarysu, jest dobry dla początkujących. Sam od j artykułów i książek Tomczyka zaczynałem. Jednakże pamiętać trzeba, że od jego napisania opłynęło już trochę czasu, więc się trochę zdezaktualizował był pisane w głębokiej komunie wiec i spojrzenie było inne na kwestie walk jak i wielu materiałów wówczas jeszcze nie było lub były w Polsce niedostępne.Sam autor z braku źródeł trochę ściemniał jak i wysuwał własne przypuszczenia które po latach okazały się blednę. A miejsc gdzie można ten artykuł jest dość sporo w Opolu jest w kilku bibliotekach jak i we Wrocławiu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.