Skocz do zawartości

Kreuzer Leopold Brzeg 1697 - ?

pmf1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

na rewersie inicjały CB, ale tu powinien być otok, pomiędzy popiersiem a napisami, czy jest to co innego?

Napisano
witam, przecież to niby częsty populares, jeśli nie można go zidentyfikować to może fals? Zależy mi na identyfikacji, sam nie daję rady, z góry dzięki.
Napisano
Witam, przecież moneta już jest zidentyfikowana, wszystko napisane. Drobne odmiany stempla, typu otok lub jego brak, literowe odmiany skrótów tytułów, itp. są częste, taka była technika produkcji w owym czasie. Do bardziej popularnych monet, bitych w dużych ilościach, przygotowywano ręcznie stemple, kilka, a nawet kilkadziesiąt, stąd mogą być w/w odmiany nawet w ramach tej samej mennicy i tego samego roku. Czasem któraś z odmian jest rzadsza, ale trzeba cierpliwie szukać w sieci lub zerknąć do katalogu (zwłaszcza w przypadku tych rzadszych). Według mnie wygląda na oryginał, ale ze zdjęć trudno w 100% wyrokować co do materiału, z którego jest wykonana. Pozdrawiam
Napisano
dzięki, też sądzę że jest dobry, a zaskoczył mnie ten szczegół. Wiele takich krajcarków widywałem a ten bez otoka jest pierwszy. Liczyłem, że ktoś może ma podobną wersję. Ewentualnie może określić rzadkość tego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie