pmf1 Napisano 15 Listopad 2010 Autor Napisano 15 Listopad 2010 na rewersie inicjały CB, ale tu powinien być otok, pomiędzy popiersiem a napisami, czy jest to co innego?
pmf1 Napisano 16 Listopad 2010 Autor Napisano 16 Listopad 2010 witam, przecież to niby częsty populares, jeśli nie można go zidentyfikować to może fals? Zależy mi na identyfikacji, sam nie daję rady, z góry dzięki.
sigis3 Napisano 16 Listopad 2010 Napisano 16 Listopad 2010 Witam, przecież moneta już jest zidentyfikowana, wszystko napisane. Drobne odmiany stempla, typu otok lub jego brak, literowe odmiany skrótów tytułów, itp. są częste, taka była technika produkcji w owym czasie. Do bardziej popularnych monet, bitych w dużych ilościach, przygotowywano ręcznie stemple, kilka, a nawet kilkadziesiąt, stąd mogą być w/w odmiany nawet w ramach tej samej mennicy i tego samego roku. Czasem któraś z odmian jest rzadsza, ale trzeba cierpliwie szukać w sieci lub zerknąć do katalogu (zwłaszcza w przypadku tych rzadszych). Według mnie wygląda na oryginał, ale ze zdjęć trudno w 100% wyrokować co do materiału, z którego jest wykonana. Pozdrawiam
pmf1 Napisano 17 Listopad 2010 Autor Napisano 17 Listopad 2010 dzięki, też sądzę że jest dobry, a zaskoczył mnie ten szczegół. Wiele takich krajcarków widywałem a ten bez otoka jest pierwszy. Liczyłem, że ktoś może ma podobną wersję. Ewentualnie może określić rzadkość tego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.