dr.faustus Napisano 13 Listopad 2010 Autor Napisano 13 Listopad 2010 Witam serdecznie.zwracam się z prośbą o pomoc w identyfikacji monety.Znaleziona podczas orki w polu,czarnoziem,Kujawy.Niestety nie jest na tyle czytelna by wyłuskać z niej charakterystyczne dane takie jak data itp. (chyba, że jest ona zawarta w cyfrach widocznych na zdjęciach?).W każdym bądź razie to co wiadomo to:- Średnica 28 mm- krawędź gładkaREWERS: - czytelny napis na obwodzie wokół orła: ARGENTEA 58 MON...- orzeł w koronie skierowany głową w lewą stronę, wewnątrz na piersi inicjały FR nad nimi korona- w szponach buława i jabłko królewskie- po obu stronach ogona cyfry - z lewej prawdopodobnie 1, z prawej 8AWERS:- głowa męskiej postaci w koronie z widoczną dłonią w której trzyma szablę- na obwodzie strzępy napisów: ERICUS B ...ORUM REX
kopijnik2 Napisano 13 Listopad 2010 Napisano 13 Listopad 2010 równie dobrze można dać link do encyklopediiNiemcy, Prusy - Fryderyk II 1740-1786, ort, 1758, Wrocławpod orłemA- BerlinB - Wrocław
dr.faustus Napisano 13 Listopad 2010 Autor Napisano 13 Listopad 2010 Dziękuję za odpowiedzi.Przeglądam wskazane zasoby w poszukiwaniu wzorcowego stanu (lub chociaż lepszego niż mój), by zobaczyć jak wygląda w całej okazałości.Mógłbym poprosić o link do tego typu monety?
dr.faustus Napisano 13 Listopad 2010 Autor Napisano 13 Listopad 2010 Dziękuję.Trafiony-zatopiony :)Miłego dnia.Pozdrawiam
tr Napisano 13 Listopad 2010 Napisano 13 Listopad 2010 wczoraj znalazłem identyczną tylko w lepszym staniekolega eliot 1974 podesłał mi ten link:http://www.muenzauktion.com/knopik/item.php5?id=90831017&lang=en
dr.faustus Napisano 13 Listopad 2010 Autor Napisano 13 Listopad 2010 :) faktycznie.Jeszcze jedno, co oznacza ta 18-tka przy ogonie? Przy opisie monety z podanego linku jest: 18 Kreuzer 1756.Tak w ogóle to jak tytułować ta monetę (nominał,wartość)?
kopijnik2 Napisano 13 Listopad 2010 Napisano 13 Listopad 2010 faustus - negatywne emocje wzbudziłeś...By Ci odpowiedzieć muszę napisać:Orta pruskiego - powinniśmy nazywać ORTEMhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ort_(moneta)ORT - 18 groszyPrusy - kalkowały Polski system monetarny
dr.faustus Napisano 13 Listopad 2010 Autor Napisano 13 Listopad 2010 Eeeej, zaraz tam negatywne emocje :)Dziękuję za odpowiedź :)Kopijnik2, od dzisiaj będę to wiedział :)Wcześniej nie spotkałem się z tą walutą w żadnej postaci.Nie jestem nawet numizmatykiem amatorem (to na usprawiedliwienie niewiedzy).Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.