Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet tulejowy Pruski wz 1809,1839 ?

torba5

Pytanie

Napisano

Witam jak w tytule po kształcie tuleji wnosze że to któryś z nich ale nie mam takiej pewnosci tuleje nie moja mocna strona zaczynam z nimi dopiero taniec a temat nie jest prosty,trafił sie akurat razem z karabinem ale to już inna historia dodam tylko że karabin Gdańskiej produkcji czy bagnety również były robione w Gdańsku czy tylko same muszkiety
pozdrawiam

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jak w tytule po kształcie tuleji wnosze że to któryś z nich ale nie mam takiej pewnosci tuleje nie moja mocna strona zaczynam z nimi dopiero taniec a temat nie jest prosty,trafił sie akurat razem z karabinem ale to już inna historia dodam tylko że karabin Gdańskiej produkcji czy bagnety również były robione w Gdańsku czy tylko same muszkiety
pozdrawiam

Napisano

Dziękuje z informacje całośc pochodzi z Europy dokładnie z Niemiec za dość śmieszne pieniądze,na meila moge wysłać dokładniejsze foty,w sumie polowałem na muszkiet a tu sie trafił komplet
pozdro

Napisano
Dzięki za fotki. Teraz mi się już sprawa rozjaśniła. Łatwo pewnie bagnecik założyć, ale chyba trudniej zdjąć...
;-)
Karabin PIĘKNY ! Na dodatek przerobiony już na zamek kapiszonowy, przez co pod kątem użytkowym większy komfort, bo nie ma odkrytego wybuchu przed okiem w chwili strzału (ech, korciłoby mnie chyba przedmuchanie" tej armaty).
Pochwa nie jest oryginalna, bo amerykańska, więc chyba komplecik z tamtych stron przywędrował ....
Ech, piękna sprawa ...

Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
ściąga sie tak samo łatwo jak zakłada,po prostu jakby sie odkręcało coś delikatnie przykręconego
karabin jest strzelający także zapraszam na strzelanie :)
pozdro
Napisano
Faktycznie- zdjąłem swój bagnecik i ta niższa część wpustu na sprężyną nie jest pionowa, lecz wychodzi po promieniu, więc zdjęcie bagnetu nie sprawi większego kłopotu.
Ech, strzeliłoby się z tak pięknej broni... Dzięki za zaproszenie, ale te kilometry ...

Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie