timki74 Napisano 23 Październik 2010 Autor Share Napisano 23 Październik 2010 Witam,mam bagnet stan strychowiec,oksyda,lecz rękojeść podrdzewiała-zaśniedziała i chce ja włożyć do kwasu szczawiowego,czy okładki bakielitowe to wytrzymają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Październik 2010 Share Napisano 23 Październik 2010 Odradzam trawienie, okładki wytrzymają, tylko jak z pod nich kwas usuniesz?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 23 Październik 2010 Autor Share Napisano 23 Październik 2010 Ok,elektrolizę zrobię całej rekojeśćci,bez ostrza,szkoda oksydy..Rozkręcić się nie da próbowałem,niszczą się śruby tylko ...Pochwę włożyłem w kwas i się moczy,zastanawiam sie tylko potem po kwasie czy umycie pochwy np. płynem do naczyń coś da,wywabi kwas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 23 Październik 2010 Share Napisano 23 Październik 2010 Jeśli dobrze pamiętam, można zneutralizować zasadą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 24 Październik 2010 Autor Share Napisano 24 Październik 2010 Jaką?Czy płyn do naczyń starczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 24 Październik 2010 Share Napisano 24 Październik 2010 Prosta chemia, każdy kwas niweluje się zasadą i na odwrót. Polecam na przykład wrzucić do wody z rozpuszczonym wodorotlenkiem sodu albo węglanem sodu. Niech poleży w tym troszkę i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 25 Październik 2010 Share Napisano 25 Październik 2010 Ja co prawda na chemii się znam słabo, ale już tutaj koledzy przytoczyli że po kwasie szczawiowym tworzą się nierozpuszczalne bodajże szczawiany? i nie da rady tego usunąć a potem dalej żre hełm, ja szczawiowym czyściłem tylko raz jeden hełm, efekt bardzo fajny, ale myłem go z 10 razy mydłem, płynami, płukałem sodą oczyszczoną kilka razy na koniec przetarłem benzyną ekstrakcyjną i paraloid, rok czasu i rdza wychodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 25 Październik 2010 Share Napisano 25 Październik 2010 Dodam, że wodorotlenek sodu (NaOH) to słynny kret do rur, dostępny w każdym sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolen Napisano 25 Październik 2010 Share Napisano 25 Październik 2010 Ile mam zastosować łyżek stołowych kreta na 1 litr wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 25 Październik 2010 Share Napisano 25 Październik 2010 Ciężko powiedzieć w przeliczeniu na łyżki. Generalnie obowiązuje zasada 10 do 15% czyli 100 do 150 gram NaOH na litr wody.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolen Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Wreszcie konkretna odpowiedz. Wielkie dzięki marcin 1984! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Nie ma sprawy, w końcu po to jest to forum żeby sobie pomagać ;)pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 28 Październik 2010 Autor Share Napisano 28 Październik 2010 Super wrzucę do sody kaustycznej(to samo co kret..),mam ją do elektrolizy i niech sobie poleży...Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.