starter Napisano 21 Październik 2010 Autor Share Napisano 21 Październik 2010 Witam! czym oczyscic ta monetke http://odkrywca.pl/talar,677878.html#677878 ??chcialbym sie pozbyc tego zielonego nalotu nie uszkadzajac patyny.aktualnie moczy sie w wodzie utlenionej ale od tego troche ciemnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy992 Napisano 21 Październik 2010 Share Napisano 21 Październik 2010 http://www.numizmatyka24.pl/czyszczenie.php przeczytaj sobie o czyszczeniu monet srebrnych, nie zalecam wody amoniakalnej jak tam jest napisane. O wiele lepszy jest kwasek cytrynowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 24 Październik 2010 Share Napisano 24 Październik 2010 Kwasek nadaje się do sreber o w miarę wysokiej próbie (zależy ile jest srebra w srebrze) bo jeśli mało można sobie kłopotu narobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
małrer Napisano 25 Październik 2010 Share Napisano 25 Październik 2010 ja swoją czyściłem w zależności od nalotu,od 30min do godz.elektrolizy potem pasta polerska i gotowe.to moja sugestja;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 25 Październik 2010 Share Napisano 25 Październik 2010 Monet się nie poleruje, bo to jest równoznaczne z jej zniszczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
małrer Napisano 25 Październik 2010 Share Napisano 25 Październik 2010 chodzi mi tylko o zdjęcie warstwy osadu po elektrozizie nie polerowaniu robiłem to parę razy na sreberkach jest ok oczywiście bez przesadnego docierania pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy992 Napisano 29 Październik 2010 Share Napisano 29 Październik 2010 Groszek37 ja użyłem do czyszczenia 20 kopiejek 1923r kwasku cytrynowego (próba srebra około 500). Była ona oblepiona syfem którego nie mogłem się pozbyć, nie mogłem nawet ocenić z jakiego ów moneta jest metalu. oliwa nic nie dawała więc zaryzykowałem z kwaskiem i efekt był wręcz idealny mimo niskiej próby srebra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.