pablorex Napisano 15 Październik 2010 Autor Napisano 15 Październik 2010 Witam,Moze tu na forum znajdzie sie jakis znawca tematu i napisze cos na temat tego herbu.W zasadzie po pieczeci ostal sie jano sam tlok metalowy (raczka byla juz zbutwiala i sie rozleciala).Pieczec ma rozmiary jakies 2,5 x 3,3 cm ale to chyba jest malo istotne.Sprawdzilem cala polska i litewska heraldyke ale ani sladu tego rodzaju herbu.W herbie jak widzicie sa jakies 3 identyczne zwierzatka, podobne do wiewiorki.No i jedno jest pewne iz jest to pieczec hrabiowska, swiadczy o tym 9 wypustek na koronie.Macie jakies sugestie, informacje kto (jaka rodzina) moze byc wlascicielem tego herbu, z jakiego kraju i z jakiego okresu to prosze o wszelkie informacje.Z gory dziekuje i pozdrawiam.
pablorex Napisano 18 Październik 2010 Autor Napisano 18 Październik 2010 Witam,Podbijam temat. Czy naprawde nikomu z niczym nie kojarzy sie ten herb? A moze jednak jest tu jakis spec od heraldyki?
waldi169 Napisano 18 Październik 2010 Napisano 18 Październik 2010 obstawiałbym 3 koguty na srebrnym polu (jeśli to pole jest gładkie, jeśli natomiast jest kropkowane to kolor złoty) przedzielone czerwoną wstęgą (szarfą) zdrów
Gniewkos Napisano 18 Październik 2010 Napisano 18 Październik 2010 Może to jakiś trop ale do końca nie wiem jakieś tam podobieństwo jest wpisz w Google von Moltke Wappen i przestaw na grafikę,pozdro!
Gniewkos Napisano 18 Październik 2010 Napisano 18 Październik 2010 to co znalazłem może to jakiś trop, a może nicpozdro!
pablorex Napisano 19 Październik 2010 Autor Napisano 19 Październik 2010 Witam,Dzieki za sugestie i podpowiedzi. Z pewnoscia nie jest to von Moltke Wappen gdyz ten ma w herbie 7 wypustek, zas moja pieczec ma ich az 9.Waldi169 a czy mozesz mnie nakierowac gdzie moge znalezc lub podeslac scan tego herbu z 3 kogutami na srebrnym polu przedzielonych czerwona wstega?Z gory dziekuje.
Gniewkos Napisano 19 Październik 2010 Napisano 19 Październik 2010 Mój herb należał do barona, baron i hrabia przecież mogą być powiązani herbem rodzinnym...Wappen kolego to po niemiecku herb... mógł byś sprawdzić w słowniku więc to nie rodzina von Moltke Wappen...A to co wytłumaczył tobie kolega Waldi to znaczenie elementów na tej pieczęci każdy element tam gdzie nie szło wyrazić kolorów itd musiał być jakoś oznaczony np. na pieczęci, kominku, murze itd. Więc jak by miał taki herb w książce to pewnie już byś go oglądał tutaj...gdzieś tam koledze dzwony dzwonią ale nie wie kolega chyba sam dokładnie gdzie...pozdro!
waldi169 Napisano 19 Październik 2010 Napisano 19 Październik 2010 kolega już zna kościół w którym dzwonią - dół stronyhttp://www.eurogallus.eu/pl/index.php?site=artykul&do=artykul&str=3zdrów
pablorex Napisano 19 Październik 2010 Autor Napisano 19 Październik 2010 Czyli wedlug Was w przypadku tej pieczeci mamy do czynienia z rodzina Woundenberg z Holandii?W sumie pewne podobienstwo jest do tych kogutkow ale czy na pewno???A jesli chodzi o Woudenberg to jest to gmina i miasto w środkowej Holandii, w prowincji Utrecht. Faktycznie w ferbie tej gminy sa 3 koguty. Nazwa odnosi się do Woudenberg zalesionym wzgórzu, a obecnie miasto leży w rolniczych obszarach około 8 km na południe od Amersfoort.http://www.woudenberg.eu/
waldi169 Napisano 27 Październik 2010 Napisano 27 Październik 2010 swoją drogą ciekawi mnie czy ta pieczęć została znaleziona w okolicach Kędzierzyna?
pablorex Napisano 28 Październik 2010 Autor Napisano 28 Październik 2010 A dlaczego takie przypuszczenie, ze zostala znaleziona w okolicach Kędzierzyna?Niestety nie, powiem jeno ze w woj. Lubuskim, a konkretnie niedaleko od Drezdenka.
waldi169 Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 na stronie o Kędzierzynie wyczytałem coś takiego:Po ukończeniu miejscowej szkoły powszechnej bracia Wojciech i Jan- Wilhelm wstąpili w 1886 roku do Kolegium Carolinum w holenderskim Valkenburgu, należącym do Zgromadzenia Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej (OMI). Był to okres, w którym kanclerz zjednoczonych Niemiec Otto von Bismarck złagodził co prawda politykę Kulturkampfu, zmierzającą do podporządkowania Kościoła katolickiego, ale walki z opozycją katolicką jeszcze nie zakończono. W zjednoczonych pod hegemonią Prus Niemczech religią państwową był protestantyzm. Dlatego też młodzi ludzie obierający życie zakonne, szukali nowicjatów zagranicznych, m.in. w Holandii."i nazwa miejscowości zwróciła mą uwagę, pomyślałem o różnorodności zapisów w zależności od źródłai dla tego Kędzierzynzdrów
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.