bazant1343 Napisano 3 Październik 2010 Autor Napisano 3 Październik 2010 Powiedzcie mi czy na mapa bodajże z 16w robiona jeszcze na skórze mogłaby być tak dokładna żeby były np w wiosce zaznaczone browary karczmy itp.
kopijnik2 Napisano 3 Październik 2010 Napisano 3 Październik 2010 nie...a nawet gdyby były - to odwzorowanie nie miałoby żadnej dokładności...
angel-55 Napisano 3 Październik 2010 Napisano 3 Październik 2010 Nie jest to takie jednoznaczne - karczmy były wówczas typowymi obiektami przy szlakach komunikacyjnych, zazwyczaj można było tam uzyskać nocleg (vide dzisiejsze motele). Lokalizowane były najczęściej przy skrzyżowaniach dróg gdzie najłatwiej było o podróżnego, z której strony by nie przybył. Trudno natomiast powiedzieć coś o precyzji takiej mapy. Przyjąć raczej należy jej charakter jako orientacyjny, poglądowy.
ten pan Napisano 4 Październik 2010 Napisano 4 Październik 2010 A dlaczego nie ? Około 1630 r. na Śląsku powstała Mapa Hindenberga, mająca taką dokładność.
kopijnik2 Napisano 4 Październik 2010 Napisano 4 Październik 2010 dokładność...nie znam tej mapyale:skala ?przeliczeniowa wielkość punktu? czyli rozmiar punktu na mapie po przeliczeniu przez skalę? w porównaniu z rozmiarem rzeczywistym...liniowość odległości treści mapy - zagadnienie wynikające z techniki konstruowania mapy - dokładności przyrządów pomiarowych - techniki dokonywania pomiarów...-------------------prawie doskonała" mapa kwatermistrzostwa ma kilometrowe uchyby...jeżeli masz możliwość - nałóż ową mapę na współczesną - w tej samej skali i porównaj węzły drogoweszukana minimalna dokładność to 100m czyli uchyb -50, +50
bazant1343 Napisano 4 Październik 2010 Autor Napisano 4 Październik 2010 Nie jestem w posiadaniu tej mapy. Taki gosciu mi opowiedzial ze jego kolega taka ma i chcialem wiedziec czy mnie w ch... nie robi:)
tyfus Napisano 4 Październik 2010 Napisano 4 Październik 2010 bazant1343 - wykropkowanie słowa nic nie zmieniają - kontekst pozostaje ten sam.dlatego miej to na uwadze i dbaj o poprawność wypowiedzi i kulturę językową.
angel-55 Napisano 5 Październik 2010 Napisano 5 Październik 2010 kolego kopijnik2" - takiej mapy nie można analizować kryteriami typowymi dla map współczesnych, no powiedzmy, ostatniego wieku. Mapy tamtych czasów miały charakter poglądowy a tworzyło się je na zasadzie - o tu jest ta karczma. Dlatego też jak słusznie następnie zauważyłeś, uchyb -50, +50" może być całkiem realny. Co wcale nie znaczy że mapa ta jest zła - mogę naprędce podać 10 przykładów map ostatnio wydanych, gdzie przy zastosowaniu współczesnych metod kartograficznych błedy nie są wcale mniejsze. Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.