Skocz do zawartości
  • 0

kula

Darek4

Pytanie

Napisano

Witam!wykopałem niedaleko Ostrołęki,nad brzegiem Narwi kule o średnicy 9,5cm i wadze 4kg,niepotrafie powiedzieć czy jest zrobiona z żeliwa czy żelaza,ma otwór o średnicy 15mm wypełniony ołowiem.Czy ktoś potrafi powiedzieć zjakiego okresu pochodzi?

9,5cm waga 4kg błyszczący punkt to otwór wypełniony ołowiem.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 12:44 03-10-2010

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam właśnie zważyłem kule na kilku wagach żeby wykluczyć jakikolwiek błąd wszystkie wagi pokazują pełne 4kg.natomiast średnica okazuje się jest nieco większa 10,3mm.pozdrawiam.
Napisano
W takim razie masz na 1000 % napoleońską 8 funtówkę
Była doważana ołowiem do pełnych 4 kg aby przy użyciu
jednakowej miary prochu, uzyskać jak największe skupienie ognia a co za tym idzie celność i jak najbardziej wyeliminować rolę przypadku
Bardzo ładny fancik......gratuluję
Gdybyś chciał się kiedyś pozbyć polecam się
Napisano

Witam!wykopałem niedaleko Ostrołęki,nad brzegiem Narwi kule o średnicy 9,5cm i wadze 4kg,niepotrafie powiedzieć czy jest zrobiona z żeliwa czy żelaza,ma otwór o średnicy 15mm wypełniony ołowiem.Czy ktoś potrafi powiedzieć zjakiego okresu pochodzi?

9,5cm waga 4kg błyszczący punkt to otwór wypełniony ołowiem.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 12:44 03-10-2010

Napisano
Tak przy okazji jeżeli wewnątrz kula wypełniona jest ołowiem to jest bezpieczna?w sensie że nie wybuchnie.pytam bo zastanawiałem się cz mogę ją czyścić np.mechanicznie.
Napisano
Witam, skorzystam z tego tematu, jeśli można i zapytam się o ołowianą kulę średnicy około 4cm, wypada na 1,5cala, co to może być?
Napisano
Srednica tej kulki typowa dla działa 6 funtowego
Ołow może wskaywać na kulke francuską z okresu napoleońskiego ( wyważenie ) zresztą miejsce znalezienia też doskonale tu pasuje
Jedyne co się kompletnie nie zgadza to waga
Kule pełne 6 funtowe ważą ok. 2,8 kg
Francuska była wyważana do równych 3 kg
Jesli nie pomyliłeś się przy ważeniu to kula musi mieć bardzo dużą przestrzeń zalaną ołowiem??????
Sprawdz wagę i odpisz
Pozdrawiam
Napisano
Kule armatnie pełne są w 500 % bezpieczne
Twoja kulka sądząc po wadze i średnicy jest w 100% pełna
Natomiast granaty i bomby, były wypełnione czarnym prochem z którego po minimum 150 latach wietrzenia zostaje tylko czarna tłusta papka ( węgiel drzewny i produkty rozkładu siarki i saletry ).
Mimo to ostrożności nigdy za wiele i opróżniaj granaty na mokro a co do czyszczenia to odradzam mechaniczne.
Kulki były często lane z żeliwa bardzo podłej jakości i nawet ręczna stalowa szczotka druciana pootrafi zostawiać głębokie rysy.
Polecam elektrolizę
Napisano
Witam dziękuje za szczegółowe informacje dotyczące kuli. Jeżeli kula może wzbogacić kolegi kolekcje,to skorzystam z propozycji.gg9564205 będę dostępny dopiero w piątek wieczorem, pozdrawiam.
Napisano
Któryś już raz słyszę o kuli armatniej (raz granacie), której waga jest o wiele wyższa niż by wynikało z jej żelaznej średnicy, i co związane jest właśnie ze śladami ołowiu. Ewidentnie musiano zalewać wnętrze ołowiem. Tylko czy to miało związek z celami militarnymi ? Czy to w ogóle służyło jako pocisk ? Jeśli tak to chętnie się o tym czegoś dowiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie