tadeks6 Napisano 2 Październik 2010 Autor Napisano 2 Październik 2010 Proszę o idętyfikację odznaczenia.
tadeks6 Napisano 2 Październik 2010 Autor Napisano 2 Październik 2010 Z góry dzięki. pozdrawiam tadeks6
tyfus Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 Przysposobienie Wojskowe Kobiethttp://www.goslask.profort.org.pl/?a=historia_pwk-pozdro-Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 21:56 02-10-2010
tadeks6 Napisano 2 Październik 2010 Autor Napisano 2 Październik 2010 Witam. Dzięki za link. I mam jeszcze pytanko czy zcęsto się trafiają te odznaki? i w jakich latach były przyznawane.pozdrwiam tadek
tyfus Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 odznaka była nadawana w II Rzeczpospolitej Polskiej.w linku, który ci podałem, pod zdjęciem odznaki jest opis :Odznaka PWK noszona na kołnierzu bluzy mundurowej"czyli jak rozumiem (jak się mylę, proszę o sprostowanie) nie była to odznaka przyznawana za coś, tylko spełniała jakby rolę korpusówki.jeszcze takie info znalazłem :http://histmag.org/?id=2491i pod tym linkiem chyba jest datowanie :W 1938 roku, kiedy widmo wojny stawało się coraz bardziej realne, Sejm uchwalił ustawę o powszechnym obowiązku wojskowym. PUWFiPW otrzymał polecenie przeorganizowania społecznego aparatu przysposobienie kobiet do obrony kraju w jednolitą, sprężystą, całkowicie dyspozycyjną wobec władz wojskowych na wszystkich szczeblach terenowych organizację na prawach stowarzyszenia wyższej użyteczności.5 Reorganizacja i statut Organizacji Przysposobienia Wojskowego Kobiet były gotowe na początku 1939 roku. 11 lutego 1939 w Dzienniku Ustaw RP nr 13 ogłoszono rozporządzenie Rady Ministrów uznające stowarzyszenie Organizacja Przysposobienia Wojskowego Kobiet."-pozdro-
tadeks6 Napisano 2 Październik 2010 Autor Napisano 2 Październik 2010 Tyfus Wielkie dzieki za te informacje(-; Pozdrawiam tadek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.