Skocz do zawartości

Rutus Proxima - proszę o poradę

premslaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Jestem śweżym posiadaczem Rutusa Proxima Czy może ktoś mi poradzic , jak ustawic najlepiej wykrywacz na płytką drobnicę a jak na militarkę na wiekszej głębokości?
Pozdrawiam
Napisano
Witam,
Wyłącz sobie dźwięk poniżej 0 i ustaw dyskryminację na -60 a czułość tak do 33. Powyżej wariuje. Wydaje mi się, że przy dużej ujemnej dyskryminacji Rutus lepiej łapie. Na nie zaśmieconych polach najlepiej jest latać na podwójnym trybie. ST+DYN. Ważna jest ( jak dla mnie) prędkość przemiatania cewką i dużo doświadczenia. Po pół roku myślałem, że wiem już wszystko o Proximie- byłem w błędzie.
Najważniejsze , to zwracać uwagę na wskazania i wyciągać wnioski.
A najlepiej jak sam sobie doświadczysz na swoich wypadach co i jak ustawić.
Pozdrawiam,
Napisano
Na drobnicę dyskryminacja nie niżej niż + 15. Dodaj wybiórczą na +22, +23 i +24 to zawsze jest zawleczka od puszki po piwie. Ok +60 i wyżej zazwyczaj są polmosy ale też i monety. Wprawdzie czyste aluminiowe monety to jakieś dwójki i piątki z rybakiem z PRL bo starsze inne to różne stopy i wykrywacz nie pokarze czystego , jednorodnego sygnału. Wzmocnienie audio ustaw niżej niż połowa, to będziesz mógł oceniać wielkość i odległość od cewki.cichszy sygnał=mała rzecz lub głębiej. W połączeniu z użyciem pin-point dość przydatne.Czułość nie więcej niż 30 to będzie stabilnie i ubytek głębokości niewielki. Zwracaj uwagę na jednorodność sygnału. Jeśli rozrzut jest duży i sięga poniżej 0 to raczej śmieć. Po złapaniu sygnału przemiataj kilkukrotnie z różnymi prędkościami i czytaj najczystszy sygnał. Proksima jak zauważyłem jest dokładniejsza przy wolniejszym przemiataniu niż instrukcyjne 1 m/s. Zardzewiałe przedmioty też czasem pokazywane są na dużym plusie ale na to nic nie poradzisz. Zawsze po złapaniu sygnału oczyść pole przemiatania z wszelkich patyczków, wystających źdźbeł trawy itp i powtórz żeby potwierdzić sygnał. Jeśli zniknął to znaczy, że się wzbudzało właśnie na tej trawie. Chodzenia na miks nie polecam. dużo sygnałów znacznie trudniejsza interpretacja. Na militarkę to nie niżej niż -45 i kopać w miarę czyste i silne sygnały. Proksima oczywiście pierdnie poniżej -45 jeśli sygnał będzie niejednorodny a w jego zakres wejdzie zdefiniowana wartość ale to w 99,9 % są śmieci. Przy militarce bardzo trudno o naprawdę wyraźny odczyt. Sam statyk jest jakiś mało przyjazny dla użytkownika choć z pewnością głębszy bo gdy używałem miksa to niejednokrotnie miałem sygnał ze statyka a dynamik milczał nie zalecam jednak tego trybu na początek bo się nakopiesz a wyniki żadne. Proponuję po parę minut eksperymentalnie i powrót do dynamika to powoli nauczysz sie go słuchać i oceniać wyświetlacz. Jeśli bawisz się na plaży to dyskryminacja +25 i czułość nie więcej niż 10. Tam monety są zazwyczaj bardzo płytko a unikniesz głębszych sygnałów ze śmietnika, który jest na każdej plaży pod niewielką warstwą piasku.
Powodzenia.
Napisano
Ja bym nie wycinał na wybiórczej bo w tym przedziale od 15 do 25 lubi czasem mała monetka wyskoczyc. Jest to ważne, jak ktoś lubi denarki lub np łezki kopać. Dyskryminacja na -30 po co tracić na zasięgu? Za wysoko ustawiona dyskryminacja = niższy zasięg. Jeżeli się osłuchsz to daj nawet na -60 wtedy sygnały na kolorowe metale są bardzo mocne, a tych z odczytem poniżej 0 nie musisz kopać, głęboki kolorek jest wtedy dużo lepiej wykrywalny zauważyłem.
Napisano
Jeżeli kolega ustawi na plażę dyskr. od +25 to pominie 10gr, 20gr i 1 zł :) może to niewielkie nominały, ale wolę je kopać niż 1,2,5 gr które dają sygnał między ~+40 / ~+55.
W wybiórczej wycinka sygnału +24 (pulltaby) i jazda.
A i z czułością 10" bym nie przesadzał, bywało że piątki i dwójki zalegały na 10-15 cm, co prawna były już mocno czerwone, ale do automatu z napojami czy parkometru jak znalazł :)
pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie