Skocz do zawartości

Myślę, że cieawy temat - ... 1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Crolick - gratulacje za odgrzebanie tych zdjęć. Faktycznie kilka kompletnie nieznanych, nie ma ich tez w pozyskanych niedawno przez Stowarzyszenie albumach. Sporo ciekawych rzeczy jest tez w opisach. Wynika z tego np. że Hitler wszedł jednak na pokład Schleswiga podczas wizytacji Westerplatte. Muszę to jeszcze dokładnie poogladac.
Z dużym zainteresowaniem sledzę ostatnio plebiscyt Dziennika Bałtyckiego na gdański kanon literacki...
http://tiny.pl/g1xq

Pozdr.
KZ
  • Odpowiedzi 940
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Się dzieje (pozytywnie) na Westerplatte! Kto przyjedzie po dłuższej nieobecności na Westerplatte ten się zdziwi zobaczywszy jak ZDiZ, nasze Stowarzyszenie i wolontariusze, tak jak dzisiaj klasa z III LO, pod nadzorem Woj. Konserwatora Zabytków, doprowadzamy wschodnia część półwyspu, tą jedną z niewielu nienaruszonych po wojnie przez Haupta i komuchów, do pierwotnego" stanu, czyli prawie jak w 1939 r.! Powojenna wieża BAS wreszcie widoczna, nie będą się już czaić goście po krzakach z palnikami, odsłonięta placówka Wał" - widoczna z ulicy, itd, itp. Pokażemy to na zdjęciach na stronie www, bo opis nie odda zakresu już wykonanych prac. W każdym bądź razie chwała tym, którzy rozumieją, że trzeba działać i coś robić (ZDiZ, Wojewódzki Konserwator Zabytków), żeby się nie wstydzić za Westerplatte (bo chwalić się to tam nie za bardzo jest czym - przynajmniej na razie).
Wszystkie prace to efekt ubiegłorocznego wspólnego spotkania (15 czerwca 2005) zarządu naszego Stowarzyszenia z Zarządem Dróg i Zieleni w Gdańsku i Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków. Wszystko to co wtedy wspólnie zostało postanowione, jest już wykonane lub w trakcie realizacji - a jest jeszcze dużo do zrobienia!

A dziś to już chyba rzeczywiście ostatni dzień prac na torowisku, zostanie nam tylko kosmetyka. I uruchamiamy drezyny na Westerplatte! Może nawet w czerwcu :D

A obok dla porównania dwie fotki wieży BASU wykonane w 2003 r. (uwaga! są jeszcze metalowe schody!)...

Napisano

A tu już stan obecny, foto wykonane dzisiaj, 25 maja 2006! Zaznaczę, że wielu ludzi przechodziło 10 (dziesięć) metrów od wieży, ścieżką przy przedwojennym falochronie i nie mieli pojęcia o jej istnieniu!

• 2 weeks later...
Napisano
witam!
probuje sie skontaktowac z towarzystwem, czy stowarzyszeniem westerplatte ale nikt nie odpowiada na maile, a telefonow nie ma podanych.
sprawa jest taka- potrzebuje mapke westerplatte z rozmieszczeniem historycznych obiektow. mapy ktorymi dysponuje sa niedokladne i bledne- np nie ma na nich zaznaczonej wiezy obserwacyjnej.
nie bede kupowal calej ksiazki flisowskiego, skoro potrzebuje tylko mape- przebieg zdazen znam z innych ksiazek, jak i z portalu westerplatte i z komiksu.
mapka jest mi niezbedna- robie dyplom na wydziale arch.p.g., m.in. zagospodarowanie terenu westerplatte. czytalem wasza propozycje zagospodarowania terenu i podoba mi sie jej wiekszosc. niestety miejsca handlowe sa nieuniknione, tam gdzie duzo ludzi tam zawsze ktos kreci biznes, mozna na to przewidziec jednak miejsca w obiektach westerplatte, tak zeby nie gryzlo sie sprzedawanie pluszowych fok i zwiedzanie zabytkow. a zeby te obiekty nie niszczaly ktos musi je uzytkowac. jak wiecie muzeum miasta gdanska ma w d... to miejsce i nie jest zainteresowanie tworzeniem nowych muzeow.
westerplatte i tak jest odwiedzane przez niewielka liczbe ludzi w porownaniu z innymi obiektami: np. ulica dluga. zjawisko to spowodowane jest miedzy innymi slaba komunikacja. mam na to fajne pomysly, np. tramwaj wodny kursujacy od targu rybnego ( alternatywa na zegluge gdanska za 15zl i czestsze kursy). pomyslcie ze rozwoj turystyki w tym miejscu napedzilby wiele profitow- n.p. inwestycje miasta w to miejsce, gdyby konserwator trzymal to w silnej lapie mozna by odbudowac kilka nieistniejacych obiektow a zlikwidowac te szpecace socreale, innym profitem byloby monitoring czy patrole strazy miejskiej. zapewniam was ze zlomiarze przejda przez ogrodzenia a policji i strazy miejskiej sie boja.
ponawiam wiec prosbe o mapke i otwieram sie na konsultacje mojego dyplomu przez was- historykow, pasjonatow. razem moglibysmy jakas fajna koncepcje zagospodarowania terenu zrobic i potem to wykorzystac. priorytetem jest przeciez nauczanie prawdziwej historii. pozdrawiam!
Napisano
Czolem! W skrocie i po kolei:

Mr Kolekcj - to jest jakiś fragment większego zdjęcia (?). Widać burtę Schleswiga lub Slesiena. Jeśli foto było wykonane w Basenie Amunicyjnym, to wtedy tylko z północnego nabrzeża. Ogólnie za mało szczegółów niestety żeby to potwierdzić. W każdym bądź razie takich pomostów" do czasu kapitulacji WST to chyba w B. Amunicyjnym nie było.

Mr Kosieradzki - 1. email otrzymałem, odpiszę jak najszybciej lub zrobi to ktoś ze Stowarzyszenia. Wieża obserwacyjna jest z lat 50-tych, też zabytek, ale mimo to ze Składnicą nie związany, stad jej brak na mapach. O zmianach na Wtte mozna by dlugo pisac i pisac...

2. to jest foto schronu załogi wieży obserwacyjnej 25. BASu. Zabytek jak najbardziej, choć chyba 50 lat jeszcze nie ma, ale jest na terenie Pomnika Historii - siłą rzeczy wpisany jest na liste zabytków. Mam taka dziwna mapa Pomnika Historii - pomieszane tam wszystko, swiadczy to o niklej wiedzy tych co zajmowali sie ta sprawa.

Pozdrawiam. wachmistrz
Napisano

Tak wygląda całość. Strzałką oznaczyłem kościół, który może być punktem odniesienia. Wydaje mi się, że zdjęcie jest zrobione o oczko za daleko. Wolał bym się jednak upewnić.

Napisano
Do Kolekcjonera i Wachmistrza:
1/ ciekawe zdjęcie zamieszczone przez kolegę Kolekcjonera nie przedstawia okolic samego Westerplatte, a jest to fragment Nowego Portu w Gdańsku. Zdjęcie zostało wykonane w trakcie wizyty pancernika „SX” w Gdańsku najprawdopodobniej na początku lat trzydziestych XX wieku, od strony nabrzeża Nowego Portu, aktualnie to ul. Chodeckiego i ul. Starowiślina, w okolicy obecnej przeprawy promowej pomiędzy Nowym Portem a Twierdzą (stąd na zdjęciu jest również podest z regulowaną wysokością służący do wjazdów i wyjazdów pojazdów na prom). Pancernik jest wprowadzany przez holownik kanałem w głąb portu gdańskiego. I tu ciekawa sprawa – na rufie powiewa bandera „kajzerowska”, a na przednim maszcie flaga Wielkiej Brytanii – musiała być ku temu jakaś szczególna okazja (uroczystość, może wizyta „VIP-a” w Gdańsku związana z Anglią).
Umieszczona na zdjęciu strzałka nie oznacza kościoła w Nowym Porcie a wieżę Twierdzy Wisłoujście (do 1945 r. wieża zakończona była wysokim, stożkowym dachem – z wyglądu przypominającym wieżę kościelną – po wojnie wieża nie została odbudowana z takim zakończeniem).

2/ Do Wachmistrza – w związku z planami Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej WST na Westerplatte dotyczącymi zrekonstruowania i odbudowy części czerwonego muru w okolicach bramy kolejowej, w lutym br. na niniejszym forum apelowałem do Stowarzyszenia (pierwszy post dot. tego tematu zamieściłem 17.02.2006 r.) o zabezpieczenie i użycie do odbudowy fragmentu muru - „betonowego grzybka” stanowiący zakończenie ceglanego słupka przy bramie (który odnalazłem na przedpolach placówki kpr. Szamlewskiego). W ubiegłym tygodniu byłem na WST i „betonowy grzybek” zniknął. I tu mam pytanie do Wachmistrza – czy Stowarzyszenie zdążyło go zabezpieczyć i przechować ? Mam nadzieję że tak się stało, bo gdyby został on zniszczony (gdzieś wywieziony?) to byłaby to wielka szkoda... jest to cenna pamiątka historii i zabytek, i jako taki winien pozostać na Westerplatte...
pozdrawiam,
szperacz
Napisano

Szperaczu:

Gratuluję wiedzy i sokolego oka. Jeśli faktycznie masz rację, to rozszyfrowałeś sprawę w sposób brawurowy.

Załączam zoomy na bandery które dostrzegłeś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie