KZ Napisano 11 Maj 2006 Napisano 11 Maj 2006 Crolick - gratulacje za odgrzebanie tych zdjęć. Faktycznie kilka kompletnie nieznanych, nie ma ich tez w pozyskanych niedawno przez Stowarzyszenie albumach. Sporo ciekawych rzeczy jest tez w opisach. Wynika z tego np. że Hitler wszedł jednak na pokład Schleswiga podczas wizytacji Westerplatte. Muszę to jeszcze dokładnie poogladac. Z dużym zainteresowaniem sledzę ostatnio plebiscyt Dziennika Bałtyckiego na gdański kanon literacki...http://tiny.pl/g1xqPozdr.KZ
Hoffmander Napisano 17 Maj 2006 Napisano 17 Maj 2006 Rzeczywiście te zdjątka świetne, zwłaszcza to z rogatywką za murem"!!!
wachmistrz Napisano 25 Maj 2006 Napisano 25 Maj 2006 Się dzieje (pozytywnie) na Westerplatte! Kto przyjedzie po dłuższej nieobecności na Westerplatte ten się zdziwi zobaczywszy jak ZDiZ, nasze Stowarzyszenie i wolontariusze, tak jak dzisiaj klasa z III LO, pod nadzorem Woj. Konserwatora Zabytków, doprowadzamy wschodnia część półwyspu, tą jedną z niewielu nienaruszonych po wojnie przez Haupta i komuchów, do pierwotnego" stanu, czyli prawie jak w 1939 r.! Powojenna wieża BAS wreszcie widoczna, nie będą się już czaić goście po krzakach z palnikami, odsłonięta placówka Wał" - widoczna z ulicy, itd, itp. Pokażemy to na zdjęciach na stronie www, bo opis nie odda zakresu już wykonanych prac. W każdym bądź razie chwała tym, którzy rozumieją, że trzeba działać i coś robić (ZDiZ, Wojewódzki Konserwator Zabytków), żeby się nie wstydzić za Westerplatte (bo chwalić się to tam nie za bardzo jest czym - przynajmniej na razie).Wszystkie prace to efekt ubiegłorocznego wspólnego spotkania (15 czerwca 2005) zarządu naszego Stowarzyszenia z Zarządem Dróg i Zieleni w Gdańsku i Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków. Wszystko to co wtedy wspólnie zostało postanowione, jest już wykonane lub w trakcie realizacji - a jest jeszcze dużo do zrobienia!A dziś to już chyba rzeczywiście ostatni dzień prac na torowisku, zostanie nam tylko kosmetyka. I uruchamiamy drezyny na Westerplatte! Może nawet w czerwcu :DA obok dla porównania dwie fotki wieży BASU wykonane w 2003 r. (uwaga! są jeszcze metalowe schody!)...
wachmistrz Napisano 25 Maj 2006 Napisano 25 Maj 2006 A tu już stan obecny, foto wykonane dzisiaj, 25 maja 2006! Zaznaczę, że wielu ludzi przechodziło 10 (dziesięć) metrów od wieży, ścieżką przy przedwojennym falochronie i nie mieli pojęcia o jej istnieniu!
kosieradzki Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 witam!probuje sie skontaktowac z towarzystwem, czy stowarzyszeniem westerplatte ale nikt nie odpowiada na maile, a telefonow nie ma podanych.sprawa jest taka- potrzebuje mapke westerplatte z rozmieszczeniem historycznych obiektow. mapy ktorymi dysponuje sa niedokladne i bledne- np nie ma na nich zaznaczonej wiezy obserwacyjnej.nie bede kupowal calej ksiazki flisowskiego, skoro potrzebuje tylko mape- przebieg zdazen znam z innych ksiazek, jak i z portalu westerplatte i z komiksu.mapka jest mi niezbedna- robie dyplom na wydziale arch.p.g., m.in. zagospodarowanie terenu westerplatte. czytalem wasza propozycje zagospodarowania terenu i podoba mi sie jej wiekszosc. niestety miejsca handlowe sa nieuniknione, tam gdzie duzo ludzi tam zawsze ktos kreci biznes, mozna na to przewidziec jednak miejsca w obiektach westerplatte, tak zeby nie gryzlo sie sprzedawanie pluszowych fok i zwiedzanie zabytkow. a zeby te obiekty nie niszczaly ktos musi je uzytkowac. jak wiecie muzeum miasta gdanska ma w d... to miejsce i nie jest zainteresowanie tworzeniem nowych muzeow.westerplatte i tak jest odwiedzane przez niewielka liczbe ludzi w porownaniu z innymi obiektami: np. ulica dluga. zjawisko to spowodowane jest miedzy innymi slaba komunikacja. mam na to fajne pomysly, np. tramwaj wodny kursujacy od targu rybnego ( alternatywa na zegluge gdanska za 15zl i czestsze kursy). pomyslcie ze rozwoj turystyki w tym miejscu napedzilby wiele profitow- n.p. inwestycje miasta w to miejsce, gdyby konserwator trzymal to w silnej lapie mozna by odbudowac kilka nieistniejacych obiektow a zlikwidowac te szpecace socreale, innym profitem byloby monitoring czy patrole strazy miejskiej. zapewniam was ze zlomiarze przejda przez ogrodzenia a policji i strazy miejskiej sie boja.ponawiam wiec prosbe o mapke i otwieram sie na konsultacje mojego dyplomu przez was- historykow, pasjonatow. razem moglibysmy jakas fajna koncepcje zagospodarowania terenu zrobic i potem to wykorzystac. priorytetem jest przeciez nauczanie prawdziwej historii. pozdrawiam!
bodziu000000 Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 Polnisches Munitionslager Westerplatte"Zdjęcie datowane na 12.07.1939
kosieradzki Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 mam pytanie czy ten bunkier, znajdujacy sie niedaleko wiezy zelbetowej jest obiektem zabytkowym?
wachmistrz Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Czolem! W skrocie i po kolei:Mr Kolekcj - to jest jakiś fragment większego zdjęcia (?). Widać burtę Schleswiga lub Slesiena. Jeśli foto było wykonane w Basenie Amunicyjnym, to wtedy tylko z północnego nabrzeża. Ogólnie za mało szczegółów niestety żeby to potwierdzić. W każdym bądź razie takich pomostów" do czasu kapitulacji WST to chyba w B. Amunicyjnym nie było.Mr Kosieradzki - 1. email otrzymałem, odpiszę jak najszybciej lub zrobi to ktoś ze Stowarzyszenia. Wieża obserwacyjna jest z lat 50-tych, też zabytek, ale mimo to ze Składnicą nie związany, stad jej brak na mapach. O zmianach na Wtte mozna by dlugo pisac i pisac...2. to jest foto schronu załogi wieży obserwacyjnej 25. BASu. Zabytek jak najbardziej, choć chyba 50 lat jeszcze nie ma, ale jest na terenie Pomnika Historii - siłą rzeczy wpisany jest na liste zabytków. Mam taka dziwna mapa Pomnika Historii - pomieszane tam wszystko, swiadczy to o niklej wiedzy tych co zajmowali sie ta sprawa. Pozdrawiam. wachmistrz
kolekcj Napisano 10 Czerwiec 2006 Napisano 10 Czerwiec 2006 Tak wygląda całość. Strzałką oznaczyłem kościół, który może być punktem odniesienia. Wydaje mi się, że zdjęcie jest zrobione o oczko za daleko. Wolał bym się jednak upewnić.
szperacz Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 Do Kolekcjonera i Wachmistrza:1/ ciekawe zdjęcie zamieszczone przez kolegę Kolekcjonera nie przedstawia okolic samego Westerplatte, a jest to fragment Nowego Portu w Gdańsku. Zdjęcie zostało wykonane w trakcie wizyty pancernika „SX” w Gdańsku najprawdopodobniej na początku lat trzydziestych XX wieku, od strony nabrzeża Nowego Portu, aktualnie to ul. Chodeckiego i ul. Starowiślina, w okolicy obecnej przeprawy promowej pomiędzy Nowym Portem a Twierdzą (stąd na zdjęciu jest również podest z regulowaną wysokością służący do wjazdów i wyjazdów pojazdów na prom). Pancernik jest wprowadzany przez holownik kanałem w głąb portu gdańskiego. I tu ciekawa sprawa – na rufie powiewa bandera „kajzerowska”, a na przednim maszcie flaga Wielkiej Brytanii – musiała być ku temu jakaś szczególna okazja (uroczystość, może wizyta „VIP-a” w Gdańsku związana z Anglią).Umieszczona na zdjęciu strzałka nie oznacza kościoła w Nowym Porcie a wieżę Twierdzy Wisłoujście (do 1945 r. wieża zakończona była wysokim, stożkowym dachem – z wyglądu przypominającym wieżę kościelną – po wojnie wieża nie została odbudowana z takim zakończeniem). 2/ Do Wachmistrza – w związku z planami Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej WST na Westerplatte dotyczącymi zrekonstruowania i odbudowy części czerwonego muru w okolicach bramy kolejowej, w lutym br. na niniejszym forum apelowałem do Stowarzyszenia (pierwszy post dot. tego tematu zamieściłem 17.02.2006 r.) o zabezpieczenie i użycie do odbudowy fragmentu muru - „betonowego grzybka” stanowiący zakończenie ceglanego słupka przy bramie (który odnalazłem na przedpolach placówki kpr. Szamlewskiego). W ubiegłym tygodniu byłem na WST i „betonowy grzybek” zniknął. I tu mam pytanie do Wachmistrza – czy Stowarzyszenie zdążyło go zabezpieczyć i przechować ? Mam nadzieję że tak się stało, bo gdyby został on zniszczony (gdzieś wywieziony?) to byłaby to wielka szkoda... jest to cenna pamiątka historii i zabytek, i jako taki winien pozostać na Westerplatte... pozdrawiam,szperacz
kolekcj Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 Szperaczu:Gratuluję wiedzy i sokolego oka. Jeśli faktycznie masz rację, to rozszyfrowałeś sprawę w sposób brawurowy.Załączam zoomy na bandery które dostrzegłeś.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.