Skocz do zawartości

Myślę, że cieawy temat - ... 1939

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 940
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Skrzynki z amunicją piechoty - polskie. Foto wykonane 7-8 września 39 r.
Śmieszne jest to, że aby sprzedać zdjęcie z Adolfen na Ebay to trzeba mu zasłonić twarz :) Na innym gęba jego już jest, ale ręka wyciągnięta w faszystowskim pozdrowieniu została zasłonięta :) Komedia.
Wszystkie zdjęcia znane (przynajmniej mnie i oprócz jednego foto) i publikowane już w polskiej literaturze oprócz nr. 3., 8., 11., 12. i 16. Zdjęcia nr 12. jest arcyciekawe, nie znałem go wcześniej i ciekawe co to za jegomoście są na tym zdjęciu. Jak na moje oko to oficer po lewej to Włoch, a drugi od prawej to Japończyk. Oficer Kriegsmarine to pierwszy z prawej, ale nie jest to chyba kmdr Kleikamp. Ciekawe czy zdjęcie to wykonano na Westerplatte - chyba tak i przedstawia jakąś wizytację-delegację oficerów państw Osi.
Napisano
No wlasnie mi sie tez tak wydawalo, choc z jaka amunicja?
Byla jeszcze chyba inna fotka ze skrzynkami. Jak to sie ma do np. przedstawianej w filmie informacji o konczacej sie amunicji?
Napisano
Do Mietka: kolory kółek na skrzyniach oznaczały rodzaj amunicji karabinowej do broni np. ppanc itd.
O skrzynkach i ilości niewystrzelanej amunicji pozostawionej m.in.w koszarach już chyba wcześniej gadaliśmy w tym wątku. Wg ocen niemieckich i zapisków w dzienniku bojowy SX oraz relacji niektórych polskich obrońców wiadome jest, że amunicji było jeszcze na 2-3 tygodnie walk takich jak od 1 do 7 września (i podkreślam ponownie: podobnie jak prowiantu).
Film Różewicza naciąga w wielu miejscach fakty, co i tak nie umniejsza jego wartości (wątek o filmie http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=180061 ). Pozdrawiam. wachmistrz
Napisano
Jak mówił stary baca spod Gubałówki: nie róbta mi do śmiechu, bo mi sie zajady na wargach porobiły! :)
Uśmiałem się setnie, ale rzecz jasna odpowiedź nieprawidłowa. A propos pomnika: jako ciekawostkę podam, że na W-tte przed wojną był na terenie WST pomnik marszałka Piłsudskiego.

Weekend trwa. Czekam na odpowiedzi :)
Napisano
Witam!
Jak dla mnie to oczywiście magazyny , bo po to składnica została utworzona!
Wachmistrzu czytałem twój post o sprzątaniu terenu , szkoda, że to dla mnie tak daleko ,byłbym pierwszy. Westerplatte jest dla mnie Świętym miejscem.
No chyba ,że planujecie taką akcję w sierpniu,to się wtedu zgłosze.
Pozdrawiam!
Lokfan
Napisano
Myślę, że chodzi Ci o coś między czwórką", elektrownią, Zarządem Kejów i pomostem desantowym. To było chyba serce" techniczne W-tte. A może Zarząd Portu i Dróg Wodnych? Tam był najdroższy sprzęt...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie