mietek Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 Z czym moga byc te skrzynki powyzej? Rozpoznaje ktos? Polskie? Niemieckie?
wachmistrz Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 Skrzynki z amunicją piechoty - polskie. Foto wykonane 7-8 września 39 r.Śmieszne jest to, że aby sprzedać zdjęcie z Adolfen na Ebay to trzeba mu zasłonić twarz :) Na innym gęba jego już jest, ale ręka wyciągnięta w faszystowskim pozdrowieniu została zasłonięta :) Komedia.Wszystkie zdjęcia znane (przynajmniej mnie i oprócz jednego foto) i publikowane już w polskiej literaturze oprócz nr. 3., 8., 11., 12. i 16. Zdjęcia nr 12. jest arcyciekawe, nie znałem go wcześniej i ciekawe co to za jegomoście są na tym zdjęciu. Jak na moje oko to oficer po lewej to Włoch, a drugi od prawej to Japończyk. Oficer Kriegsmarine to pierwszy z prawej, ale nie jest to chyba kmdr Kleikamp. Ciekawe czy zdjęcie to wykonano na Westerplatte - chyba tak i przedstawia jakąś wizytację-delegację oficerów państw Osi.
mietek Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 No wlasnie mi sie tez tak wydawalo, choc z jaka amunicja?Byla jeszcze chyba inna fotka ze skrzynkami. Jak to sie ma do np. przedstawianej w filmie informacji o konczacej sie amunicji?
bodziu000000 Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 Pocztówka z ebaya:http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6178849948&rd=1PzdrBodziu
wachmistrz Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 Do Mietka: kolory kółek na skrzyniach oznaczały rodzaj amunicji karabinowej do broni np. ppanc itd. O skrzynkach i ilości niewystrzelanej amunicji pozostawionej m.in.w koszarach już chyba wcześniej gadaliśmy w tym wątku. Wg ocen niemieckich i zapisków w dzienniku bojowy SX oraz relacji niektórych polskich obrońców wiadome jest, że amunicji było jeszcze na 2-3 tygodnie walk takich jak od 1 do 7 września (i podkreślam ponownie: podobnie jak prowiantu).Film Różewicza naciąga w wielu miejscach fakty, co i tak nie umniejsza jego wartości (wątek o filmie http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=180061 ). Pozdrawiam. wachmistrz
wachmistrz Napisano 14 Maj 2005 Napisano 14 Maj 2005 Zagadka weekendowa :) - Co było najważniejszym obiektem Wojskowej Składnicy Tranzytowej na Westerplatte?
wachmistrz Napisano 15 Maj 2005 Napisano 15 Maj 2005 Jak mówił stary baca spod Gubałówki: nie róbta mi do śmiechu, bo mi sie zajady na wargach porobiły! :) Uśmiałem się setnie, ale rzecz jasna odpowiedź nieprawidłowa. A propos pomnika: jako ciekawostkę podam, że na W-tte przed wojną był na terenie WST pomnik marszałka Piłsudskiego.Weekend trwa. Czekam na odpowiedzi :)
lokfan Napisano 15 Maj 2005 Napisano 15 Maj 2005 Witam!Jak dla mnie to oczywiście magazyny , bo po to składnica została utworzona!Wachmistrzu czytałem twój post o sprzątaniu terenu , szkoda, że to dla mnie tak daleko ,byłbym pierwszy. Westerplatte jest dla mnie Świętym miejscem.No chyba ,że planujecie taką akcję w sierpniu,to się wtedu zgłosze.Pozdrawiam!Lokfan
Uwe Napisano 15 Maj 2005 Napisano 15 Maj 2005 Myślę, że chodzi Ci o coś między czwórką", elektrownią, Zarządem Kejów i pomostem desantowym. To było chyba serce" techniczne W-tte. A może Zarząd Portu i Dróg Wodnych? Tam był najdroższy sprzęt...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.