Slawencjusz PL Napisano 21 Wrzesień 2010 Autor Napisano 21 Wrzesień 2010 Proszę o pomoc w identyfikacji tego znaczka. Znalazłem go wśród odznak ze Służby Polsce mojego ojca, ale nie mogę zidentyfikować...
poldek175 Napisano 21 Wrzesień 2010 Napisano 21 Wrzesień 2010 Poszukaj tu:http://klub.chip.pl/asnieg/prl/opis4.htm
grba Napisano 22 Wrzesień 2010 Napisano 22 Wrzesień 2010 Mnie si wydaji, że to II RP, odznaka: politechnika, koło elektryków i mechaników.
grba Napisano 22 Wrzesień 2010 Napisano 22 Wrzesień 2010 W PRL mieliśmy współzawodnitwo pracy. W II RP mieliśmy wyścig pracy, bo marszałek Piłsudski w 1926 roku rzekł: Idą czasy, których znamieniem będzie wyścig pracy, jak przedtem był wyścig żelaza, jak przedtem był wyścig krwi".Mój dziadek oglądając moje świadectwo szkolne i książkę nagrodę z tekstem, że jestem, jak napisała moja nauczycielka kończąca studia przed 1956, przodownikiem we współzawodnitwie nauki", stwierdził przed wojną też mieliśmy hasło: wyścig pracy, który potem okazał się wyścigiem po pracę".
poldek175 Napisano 22 Wrzesień 2010 Napisano 22 Wrzesień 2010 Sławencjusz,powiedz gdzie studiował twój ojciec.Dla mnie to jest PRL.Być może KATEDRA elektroniki i metrologii,lub elektryki i metrologii
K.u.K. Napisano 23 Wrzesień 2010 Napisano 23 Wrzesień 2010 na odznace widoczny jest tzw regulator Watta, wykorzystywany powszechnie w epoce maszyn parowych oraz koło zębate więc symbolika zdecydowanie mechaniczna, zwraca też uwagę litera U napisana w postaci V co jakoś bardziej kojarzy mi sie z czasami przedwojennymi
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.