desmo_sm Napisano 21 Wrzesień 2010 Napisano 21 Wrzesień 2010 Do określenia stanu służy tzw. skala stanów zachowania. Rozróżniamy 7 takich stanów:I stan zachowania tzw. menniczy dotyczy monet, które nigdy nie były używane jako środek płatniczy i nie noszą żadnych śladów użytkowania. II stan zachowania dotyczy monet z nieznacznymi uszkodzeniami powstałymi w mennicy lub w czasie transportu, mogą to być także monety przeznaczone do obiegu, lecz wycofane z niego przed pojawieniem się charakterystycznych wytarć lub zarysowań. III stan zachowania dotyczy monet z nieznacznymi śladami zużycia, pochodzącymi z obiegu monet, lekkimi wytarciami wyższych partii rysunku, drobnymi rysami, małymi skaleczeniami brzegu monety. IV stan zachowania dotyczy monet z widocznymi śladami zużycia, które nie mają jednak wpływu na czytelność rysunku i napisów monety. V stan zachowania dotyczy monet ze znacznymi śladami zużycia, gdzie pojedyncze fragmenty rysunku i legendy nie są w pełni czytelne, ale moneta może być dokładnie i jednoznacznie określona wraz z datą, mennicą oraz wariantami napisowymi. VI stan zachowania dotyczy monet, na których część rysunku i legendy jest całkowicie nieczytelna, a wariantu napisowego nie można ustalić; jednak rok i mennica dają się zidentyfikować. VII stan zachowania dotyczy monet, których stan uniemożliwia ich jednoznaczną identyfikację.
desmo_sm Napisano 21 Wrzesień 2010 Napisano 21 Wrzesień 2010 Sory zapomniałem dopisac że to cytat ze strony numizmatycznej.
krank Napisano 21 Wrzesień 2010 Napisano 21 Wrzesień 2010 aukcja WCN numer aukcji: 43numer katalogowy: 534opis pozycji: POLSKA - Stanisław August Poniatowski 1764-1795, trojak 1767, Warszawa, Iger Wa.67.1, Plage 219, bardzo ładnystan zachowania: III+cena wywoławcza: 120 ZŁcena sprzedaży: 132 ZŁ ( 38 $; 32 EUR)data sprzedaży: 2010/06/05
desmo_sm Napisano 21 Wrzesień 2010 Napisano 21 Wrzesień 2010 Krank3, tu się zgodze to jest stan3 faktycznie.Wiesz jak jest na giełdach jak chca sprzedać to ocenią na stan 3 zeby drożej puścic a jak kupuja to dadzą 4 żeby taniej było.
desmo_sm Napisano 21 Wrzesień 2010 Napisano 21 Wrzesień 2010 Ale ogólnie rzecz biorąc AgentAK ma bardzo ładnego tego trojaka
krank Napisano 21 Wrzesień 2010 Napisano 21 Wrzesień 2010 chciałbym żeby mój trojak w zbroi tak wyglądał :)
desmo_sm Napisano 21 Wrzesień 2010 Napisano 21 Wrzesień 2010 Ja mam jednego na którym nic prawie nie widzac schodzi z niego ta powłoczka i w środku wielka kupa a nie moneta.
agentAK Napisano 21 Wrzesień 2010 Autor Napisano 21 Wrzesień 2010 Dziękuję wszystkim za dyskusję. Jestem raczej laikiem w tej kwestii i trochę się dzięki wam nauczyłem.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.