Skocz do zawartości

Zatopione pojazdy

morfeusz27

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ciekawą i potwierdzoną historię. Kilkanaście lat temu usłyszałem wiejską legendę o dwóch zatopionych pojazdach niemieckich w jeziorku. Pomyślałem wiejskie bajanie i o sprawie zapomniałem. dwa lata temu na jeziorko to przyjechała ekipa z nurkiem i pojazdem gąsienicowym, próbowali coś wyciągnąć. Rozmawiałem z kumplem który był obecny, powiedział, że ekipa odkryła lokalizację jakiegoś pojazdu, lecz mieli za słaby sprzęt no i odjechali. byli chyba z Wrocławia. W miniony piątek pojechałem do jednego seniora, który pokazał mi dwa miejsca ( rozstrzelanych i pochowanych trzech niemieckich oficerów i miejsce potyczki bolszewików, lecz nie bawię się w takie miejsca z szacunku dla zmarłych) wracają do historii, nawiązał on do tego jeziora, był naocznym świadkiem zajścia. Przy odwrocie Niemców przez część jeziora przy brzegu przejeżdżały dwa niemieckie transportery - zima konkretna, jeden uległ awarii i pojazdy zatrzymały się. Niestety z uwagi na nacierające wojska Armii Czerwonej Niemcy pozostawili pojazdy uszkadzając drugi, teren zaminowali. Zginęło od min kilku ruskich. Pojazdy te zostały do wiosny, przyszła odwilż no i poszły na dno. jezioro to leży w Sitnie, gm. Zbójno. jakby ktoś był zainteresowany służę pomocą w nawiązaniu kontaktu z tym człowiekiem jak i dzierżawcą jeziora. Co o tym sądzicie ?

Czytam forum i wiem, że jest tu dużo niedowiarków i zazdrośników. Informacja pewna, zamieściłem ją, może ktoś się zainteresuje, może dla forumowiczów którzy zbierają i sprawdzają takie informacje. Nie jestem typem psa ogrodnika. Ostatnio dzięki uprzejmości bezinteresownych ludzi dostałem namiar na miejscówkę z traktu napoleońskiego, potwierdzony fakt w księgach parafialnych, mam zaplanowany wypad ze szwagrem który zaraził mnie tym hobby.
Niedowiarki...sam zbieram informacje z mojego terenu, sprawdzam na mapach, opracowaniach itp przy okazji poznaję historię. W sumie niech piszą co chcą :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie