desmo Napisano 4 Maj 2011 Napisano 4 Maj 2011 Ja ostatnio Proximą wyciągnąłem niemiecki hełm z ok 60 cm. Z Argo nie chodziłem jeszcze za dużo ale oba sprzęty są trochę podobne. Wartości na wyświetlaczu były - 16, - 15 i w miarę zbliżania się do hełmu wzrastały aż do + 50, + 60. Sygnał z głośnika nie był rozległy (hełm leżał bokiem)i trochę jakby przytłumiony, ale wyraźny. Już same wartości na wyświetlaczu wskazują, że może to być coś ciekawego (większego) + niezbyt głośny sygnał może oznaczać większą głębokość... Przynajmniej tak mi się wydaje. Im sygnał bliżej zera tym przedmiot żelazny większy/lepiej przewodzący. Te naprawdę duże fanty dają już sygnały na +. Inna sprawa, że sygnał zależy od głębokości - czym głębie tym wskazania na wyświetlaczu słabsze.Ja chodzę na statyku, dyskryminacja -90, czułość jak się da na maxa (w tym przypadku była ustawiona na 30)pozdrawiam
SaperDębica Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Jak wysoko mozna podkrecic w waszych argo czulosc zeby nie wariowal? z moim jest cos nie tak
Tradytor Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 To zależy od terenu ale przeważnie chodzę na 40 i jest ok
wiesiek79 Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Normalnie chodze na 42 ,na próbe zrobiłem 44 i też było dobrze. Wiekszej wartości nie ustawiałem.
SaperDębica Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 A podniesienie cewki i opuszczanie ( szybkie) powoduje u was wydawanie dzwieków( wzbudzanie sie)?? mam czeste wskazania -88 -90 +74 +80 +88 +90
wiesiek79 Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Mam takie same wskazania -90+88/+90 ,niekiedy jest ich więcej niekiedy mniej to wszystko zależy od gruntu (po strojeniu gruntu tych sygnałów też jest mniej).
nikt Napisano 5 Maj 2011 Napisano 5 Maj 2011 Witam ! Ustawcie Panowie korekcję kamieni magnetycznych w minus. pozdrawiam RUTUS
SaperDębica Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 Kolego wiesiek79 Mozesz podac swoje ustawienia i przy jakim poziomie czulosci masz takie wskazania?Czulosc 35 wyzej nie da rady a i korekcja na -10 nie wiele pomaga na takie wskazania
wiesiek79 Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 Tryb dynamiczny czułość 42, dys.-10 ,szybkość 16, maskowanie 4,filtr standard,korekcja kamieni 0 (chodz dzisiaj przestawiłem na -6 pózniej-10 ,a i tak sygnały były ,czułość zmniejszyłem do 40).
SaperDębica Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 Na cewce dd w krzakach czesto słychac było popiskiwania"zalezy tez co masz na mysli o tych krzakach bo DD nie uzywam w lesie tylko na polachw moim rozumowaniu krzki to np trawa (lub inne zielone dziadostwo) maliny itp Z proxima przez 3 lata nigdy nie mialem zadnych problemow z wzbudzaniem sie chyba ze sie stuklo o porzadny korzen. Wysle arogo do rutusa bo to sie tak nie da chodzic
Tradytor Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 Dziś spacerując z argo i próbując statyk argo zawył przed okopem, nie za głośno. Na wyświetlaczu -84 pokopałem troszkę i wartość taka sama dźwięk ciut głośniejszy .Ostatecznie wywaliłem taką dziurę i nic jak wył tak wył na -84.Po przełączeniu na dynamik również popierdywał na -84.Lecz spasowałem bo zabrakło sił :) Ciekawe co to mogło być
Lechu66 Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 Mając wskazanie -84 chyba ciężko stwierdzić czy to coś dużego i głęboko czy jakiś odłamek płytko ? Kopałeś w ciemno ?
Tradytor Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 Ja ze statykiem dopiero zaczynam więc raczej w ciemno lecz raczej odłamek to nie był bo ciut za głęboko :)
Lechu66 Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 Może i odłamek tylko taki 10 kilogramowy :) Zamówiłem właśnie proxime i sie zastanawiam jak ją ustawić aby nie kopać małych odłamków co zalegają płytko ale żeby dało się wyciągnąć coś większego zalegającego głęboko ? Może sie wypowie jakiś doświadczony użytkownik proximy na ten temat... będe wdzięczny :)
aragain Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 dyskryminacja -30 kopać każdy sygnał powtarzalny powyżej plus 40 . ogórki i wieksze żalastwo jak i sreberko i grubsza monia powyżej 60 nie pomujając zrywek i zakrętek od wódki.powodzenia
aragain Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 aby nie kopać odłamków i grubszego zelastwa pomaga print point na dynamiku
Lechu66 Napisano 18 Maj 2011 Napisano 18 Maj 2011 Dzisiaj drugi wypad z proximą i znowu wyszedł ciekawy fant. Porównują co mojej starej wykrywki to niebo a ziemia. Tylko dzisiaj miałem problem z cichutki popiskiwaniem i wartościami na wyświetlaczu +88. Jak to wyeliminować, czy to jest wzbudzanie ? Ruszając szybko wykrywaczem góra dół też tak się działo, ale ruszając kablem przy sondzie i wyświetlaczu nie popiskiwał... o co chodzi ? Fakt kabel trochę inaczej obwinołem niż ostatnio...
Tradytor Napisano 18 Maj 2011 Napisano 18 Maj 2011 Może ciut zmniejszyć czułość no i kabel sztywno owinąć.
Lechu66 Napisano 18 Maj 2011 Napisano 18 Maj 2011 Kabel był w miarę sztywno obwinięty, może zmniejsze trochę czułość (była na 37), a może dać na minus korekcję kamieni ? Z tego co czytałem to wiele osób ma podobny problem, może ten model tak ma ?
STYCHU3 Napisano 19 Maj 2011 Napisano 19 Maj 2011 Ja osobiście wycinam dyskryminacją wybiorczą ostatnią skale od +86 do +90 i pomaga
Lechu66 Napisano 19 Maj 2011 Napisano 19 Maj 2011 Myślałem o tym, ale czy nie wytne sobie czegoś fajnego w tym przedziale ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.