Skocz do zawartości

nowy rutusik

nazgul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja ostatnio Proximą wyciągnąłem niemiecki hełm z ok 60 cm. Z Argo nie chodziłem jeszcze za dużo ale oba sprzęty są trochę podobne. Wartości na wyświetlaczu były - 16, - 15 i w miarę zbliżania się do hełmu wzrastały aż do + 50, + 60. Sygnał z głośnika nie był rozległy (hełm leżał bokiem)i trochę jakby przytłumiony, ale wyraźny. Już same wartości na wyświetlaczu wskazują, że może to być coś ciekawego (większego) + niezbyt głośny sygnał może oznaczać większą głębokość... Przynajmniej tak mi się wydaje. Im sygnał bliżej zera tym przedmiot żelazny większy/lepiej przewodzący. Te naprawdę duże fanty dają już sygnały na +. Inna sprawa, że sygnał zależy od głębokości - czym głębie tym wskazania na wyświetlaczu słabsze.

Ja chodzę na statyku, dyskryminacja -90, czułość jak się da na maxa (w tym przypadku była ustawiona na 30)

pozdrawiam
  • Odpowiedzi 582
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Mam takie same wskazania -90+88/+90 ,niekiedy jest ich więcej niekiedy mniej to wszystko zależy od gruntu (po strojeniu gruntu tych sygnałów też jest mniej).
Napisano
Kolego wiesiek79 Mozesz podac swoje ustawienia i przy jakim poziomie czulosci masz takie wskazania?

Czulosc 35 wyzej nie da rady a i korekcja na -10 nie wiele pomaga na takie wskazania
Napisano
Tryb dynamiczny czułość 42, dys.-10 ,szybkość 16, maskowanie 4,filtr standard,korekcja kamieni 0 (chodz dzisiaj przestawiłem na -6 pózniej-10 ,a i tak sygnały były ,czułość zmniejszyłem do 40).
Napisano
Na cewce dd w krzakach czesto słychac było popiskiwania"

zalezy tez co masz na mysli o tych krzakach bo DD nie uzywam w lesie tylko na polach

w moim rozumowaniu krzki to np trawa (lub inne zielone dziadostwo) maliny itp

Z proxima przez 3 lata nigdy nie mialem zadnych problemow z wzbudzaniem sie chyba ze sie stuklo o porzadny korzen.

Wysle arogo do rutusa bo to sie tak nie da chodzic
Napisano

Dziś spacerując z argo i próbując statyk argo zawył przed okopem, nie za głośno. Na wyświetlaczu -84 pokopałem troszkę i wartość taka sama dźwięk ciut głośniejszy .Ostatecznie wywaliłem taką dziurę i nic jak wył tak wył na -84.Po przełączeniu na dynamik również popierdywał na -84.Lecz spasowałem bo zabrakło sił :) Ciekawe co to mogło być

Napisano
Mając wskazanie -84 chyba ciężko stwierdzić czy to coś dużego i głęboko czy jakiś odłamek płytko ? Kopałeś w ciemno ?
Napisano
Może i odłamek tylko taki 10 kilogramowy :) Zamówiłem właśnie proxime i sie zastanawiam jak ją ustawić aby nie kopać małych odłamków co zalegają płytko ale żeby dało się wyciągnąć coś większego zalegającego głęboko ? Może sie wypowie jakiś doświadczony użytkownik proximy na ten temat... będe wdzięczny :)
Napisano
dyskryminacja -30 kopać każdy sygnał powtarzalny powyżej plus 40 . ogórki i wieksze żalastwo jak i sreberko i grubsza monia powyżej 60 nie pomujając zrywek i zakrętek od wódki.powodzenia
  • 2 weeks later...
Napisano
Dzisiaj drugi wypad z proximą i znowu wyszedł ciekawy fant. Porównują co mojej starej wykrywki to niebo a ziemia. Tylko dzisiaj miałem problem z cichutki popiskiwaniem i wartościami na wyświetlaczu +88. Jak to wyeliminować, czy to jest wzbudzanie ? Ruszając szybko wykrywaczem góra dół też tak się działo, ale ruszając kablem przy sondzie i wyświetlaczu nie popiskiwał... o co chodzi ? Fakt kabel trochę inaczej obwinołem niż ostatnio...
Napisano
Kabel był w miarę sztywno obwinięty, może zmniejsze trochę czułość (była na 37), a może dać na minus korekcję kamieni ? Z tego co czytałem to wiele osób ma podobny problem, może ten model tak ma ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie