Skocz do zawartości

nowy rutusik

nazgul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
argo 2 ma dwa małe głośniki umieszczone na dole puszki argo1 ma 1 większy z boku w argo 2 niema regulacji jasności podświetlenia w argo 2 kabel od cewki jest podłaczony do wyświetlacza w jedynce do puszki z baterjami argo 2 jsst lżejszy o 200gram
  • Odpowiedzi 582
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ash_dEvil (5 / 0) 2011-04-15 11:11:38
U mnie Argo jest stabilny ale poniżej czułości 37, na wyższej często staje się nie stabilny a to niestety może powodować spore straty w zasięgu."

Chyba myslisz zlym tokiem :(
Jesli w kazdych warunkach mozna ustawic max czulosci to po co ta regulacja ?
Ja mysle ze max czulosci powinno dzialac w teoretycznych idealnych warunkach. Kazde inne powinny powodowac koniecznosc odrobiny zjazdu z czuloscia. Dzieki temu wiemy ze za kazdym razem mozemy ustawic maksymalna optymalna czulosc dla zastanych warunkow a nie jestesmy ograniczeni wylacznie do stabilnej maksymalnej czulosci ograniczonej przez producenta dla jakichs tam srednich warunkow.
Napisano
Mnie to też zawsze bawiło jak ktoś narzeka, że nie może biegać z max. czułością. Zamiast postrzegać to jako zaletę to traktują jako wadę.
A przecież jeśli można ustawić max. czułość i jest ok, to znaczy tylko jedno - że dało by radę podciągnąć wykrywkę jeszcze mocniej. Bo przecież granica stabilności jest gdzieś dalej, jeszcze nie osiągnięta.
Napisano
i co w tym takiego dziwnego? spectry, sovereingi I inne ledwo wyjete z pudla pokazuja sie na aukcjach I co... moze uzytkownicy nie potrafili ich wlaczyc:)
Napisano
Cpt.Nemo, Jacho macie całkowitą racje. A ja nic NIE pisałem że chce chodzić na MAX czułości. Ale chodzenie maksymalnie z czułością 37 z dostępnych 48 poziomów to jednak pozostawał pewny niedosyt. Po lepszym poznaniu Argo chodzę na czułości między 35-46 w zależności od warunków... i już przestałem na niego narzekać....:D
Napisano
i co w tym takiego dziwnego? spectry, sovereingi I inne ledwo wyjete z pudla pokazuja sie na aukcjach I co... moze uzytkownicy nie potrafili ich wlaczyc:)"

Moze i ktos nie potrafi obslugiwac argo ale jak dla mnie to idealna sytuacja
Napisano
moze i ktos nie potrafi obslugiwac argo ale jak dla mnie to idealna sytuacja" dla mnie też, więcej dla mnie pozostanie:)

kupił, nie podoba się to sprzedaje. Zagraniczne zacne sprzęty z najwyzszej półki też się komuś nie spodobały i lądują na aukcjach.
Napisano
OK, koledzy, wczoraj doszedł do mnie Argo, dzisiaj byłem pierwszy raz w terenie i mam w związku z tym kilka pytań. Zaznaczam, że do tej pory szukałem sprzętem bez wyświetlacza - głównie Prospectorem Armanda, ze sprzętem Rutusa nie spotkałem się wcześniej a więc być może zadam głupie pytania, ale dopiero się ucze interpretacji wskazań :)

Zestroiłem wykrywacz do gruntu, czułość 30-35, dyskryminacja -15 do -20, dynamik, filtr standard, reszta ustawień standardowych, cewka standard.

1. bardzo często mi popiskuje w zakresie +80 do +88, sygnałe nie powtarzają się po najechaniu na te same miejsca. za duża czułość?
2. macham cewką tak jak podaje instrukcja (ok 1m/s) mam wrażenie, że gubi sygnały. Jak wrzucam na statyk lub pinpoint w tym miejscu jeszcze coś widzi, czasami zardzewiały gwóźdź, czasami kawałek aluminium, czego chyba dyskryminacja nie powinna odrzucić
3. zardzewiałe gwoździe pokazuje mi z różną cyferką, pełen zakres od -20 do +60, zależy, w którą stronę machnę cewką. Gdzieś czytałem, że jak wykrywacz nie może się zdecydować i podaje różne cyfry to jest zardzewiały mały złom, a jak pomiar skacze +-5 to jest to poprawna identyfikacja
Napisano
1. Wyżej masz opisane szczegółowo dwa sposoby żeby nie było sygn +80 do +88
wyciąć ten wykres (nie polecam) lub zmienić ustawienia (maskowanie i korekcja kamieni)
2. Takie sygn mam jeśli w ziemi jest metal który dyskryminacja odrzuca. Bezpośrednio nad przedmiotem wskazań nie ma ale np metr obok już są delikatne przekłamania. Takie sygnały pomijam
3. Masz racje. Takie wskazania mam na różnego rodzaju polmosy i zardzewiały metal. Kop tylko te sygn które są powtarzalne.

Też miałem problemy z czułością. Trzeba trochę pochodzić z wykrywaczem i go poznać wtedy będziesz mógł chodzić z czułością do 45.
Jestem początkujący więc może bardziej doświadczeni koledzy podpowiedzą coś jeszcze.
Pozdrawiam
Ash_dEvil
Napisano
Kolego sarcodon1 poczytaj te zalecenia od pana Rutyny. Witam !

- na początek kolorów najlepiej szukać w dynamice.Filtr standard,szybkość 16 , maskowanie 4 , dyskryminacja -10 , czułość na początek około 30.
- Doświadczenie z tym wykrywaczem to ja już mam ,ale w tej chwili zbieram doświadczenie co do pomagania użytkownikom, dziś miałem telefon w sprawie krótkich sygnałów . A wiec : zwróćcie koniecznie uwagę na kombinację dwóch parametrów : maskowanie i korekcja kamieni. Maskowanie to funkcja która analizuje czas trwania sygnału dźwiękowego i maskuje te krótkie - poniżej ustawionej wartości. A więc nie ma nic wspólnego z maskowaniem" rozumianym w obiegowy sposób. Generalnie nie powinno się chodzić poniżej maskowania 3" - możliwość regulacji poniżej jest tylko dla absolutnych muzyków ;-). Maskowanie ustawione na 3" i powyżej radykalnie wspomaga układ dyskryminacji.
Funkcja korekcja kamieni " definiuje reakcję wykrywacza na tak zwane hot rock" od pełnego odrzucenia aż do pełnej akceptacji w wysokim zakresie ID . Jeśli korekcja jest ustawiona w okolicach " to sygnał od kamieni jest na granicy odrzucenia i akceptacji. Czyli sygnał od nich jest właśnie krótki wręcz szpilkowy". Efekt zależności jest taki ,że kombinacja niskiego maskowania i niskiego odrzucania kamieni powoduje właśnie takie sygnały powyżej +80.

pozdrawiam RUTUS:
Napisano
Witam, od kiedy pojawiło się słońce dzieje się coś dziwnego z argo mianowicie po wciśnieciu PP odrazu sygnalizuje przedmiot nawet kiedy sonda jest w powietrzu . Niestety namierzanie jest bezużyteczne. Pytanie czy coś takiego dzieje się u kolegów?
Pozdrawiam.
Napisano
Nie ma znaczenia jakie ustawienia (dynamik ,filtr standart, czulość 42,dyskriminacja -10), po prostu kiedy słońce świeci na sonde i wcisne PP to odrazu zaczyna piszczeć. W pobliżu nie ma lini energetycznych, nie nosze telefonu. Obojętnie czy sonda przy ziemi czy w powietrzu .Myśle że jest to spowodowane różnicą temperatur bo nalożylem na sonde biołą kartke i przez chwile bylo niby dobrze ale po pewnym czasie zaczoł piszczeć dalej. W domu działa dobrze , baterie 65%, konstrukcja sztywna kabel owinięty przyklejony. Ver-2.
Napisano
u mnie również takie coś nie ma miejsca...a chodziłem ostatnio po szczerym polu przez ładne pare godzin i słoneczko dawało dosyć ostro,myślę że jest to raczej jakiś jednostkowy przypadek...
Napisano
Zaliczylem dzis pierwsze 2 godziny z Argo
w uzyciu cewka DD

Dynamika
Maskowanie 3
Dyskryminacja -50
Filtr standard szybkosc 16
Czulosc hehehe na max nie da rady wiec 37-39

I mam pytanie czemu Argo sie tak roztraja? Stabilny dopiero na czulosci 30-33
Otarcie o trawe / krzaki rowniez powoduje wydawanie dziwnych dzwieków

Chodze po wiekszosc po lasach czasem pola
Jakie ustawienia stosowac na cewke DD a jakie na standardowa?
PS wyszlo sreberko 1830 20krajcarow
Napisano
Ja nastawiam czułość na 45,przy maxie czyli 48 faktycznie trochę wariuje.Miałem taką czułość w lesie na polu i na plaży i Argo było stabilne.Ostatnio chodziłem po plaży z cewką cc,jak dla mnie lepsza od standardowej,namierzanie cc super,ze standardową miałem problem.Po plaży chodziłem na ustawieniach:filtr 4 rzędu,maskowanie 3,szybkość 6,dyskryminacja 15,parę moniaków wpadło.Myślę że cewka dd będzie jeszcze lepsza.
Napisano
Dziwne, że Ci się tak rozstraja. Ja chodzę na czułości 40 42 i jest spokój jeśli chodzi o otarcie o krzaki itp. Fakt jeśli jakiś złomik nie jest centralnie pod cewką tylko z boku to zapiszczy jakby był kolor ale ponowne sprawdzenie i już wiadomo, że to nic ciekawego.Ja chodzę na cewce standard i DD filtr przeważnie standard szybkość16 maskowanie 4 dyskryma tak -30 .statyka i mixa dopiero się uczę.Ustawienia i do tej i do tej stosuje takie same DD ma tą zaletę, że potrafi lepiej określić co dokładnie leży pod cewką no ale mniejszy zasięg, ale jak na pola to dla mnie idealna.Pzdr
Napisano
Dostalem od Rutusa takie zalecenia;
na cewke DD
Dynamika Standard Maskowanie 5 Szybkosc 16 Korekcja kamieni -10

A na standardowa cewke do lasu relikt maskowanie 5 szybkosc 16 Korekcja -2 lub 0

Zobacze jak jutro te ustawienia wplyna na prace wykrywacza
Napisano

W ubiegłym tygodniu przeprowadziłem test mojego Argo w miejscu gdzie wcześniej chodziłem z Deltą 4000 trafiłem hełm z puszką na głębokości ponad jednego metra.

Napisano
Chodziłeś na statyku ? Jeśli tak to możesz podać jakie wskazania były na wyświetlaczu ? I w jaki sposób odróżniasz czy to np. odłamek czy coś większego ? Jak miałeś ustawiona dyskryminację ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie