kacell Napisano 5 Wrzesień 2010 Autor Napisano 5 Wrzesień 2010 Posiadam taki o to bagnet. Wiem tyle że jest to bagnet czeski, ale nie wiem jakiego wzoru. Jak wiecie to pomóżcie. Pozdrawiam !P.S: ta fotka jest z neta. Mój bagnet jest w podobnym stanie. Jak będzie trzeba to podeśle zdjęcia swojego :)
zukuri Napisano 5 Wrzesień 2010 Napisano 5 Wrzesień 2010 Na fotce jest polski bagnet.Pozdrawiam, Piotr.
kacell Napisano 5 Wrzesień 2010 Autor Napisano 5 Wrzesień 2010 Dobra to wstawie zdjęcia swojego. Ten ze zdjęcia jest że strony w której jest wszystko o mauserach. I te zdjęcie było podpisane jako czeski bagnet.
zukuri Napisano 5 Wrzesień 2010 Napisano 5 Wrzesień 2010 Tak będzie najlepiej- daj fotki swojego bagnecika i najlepiej oznaczeń, jeśli na nim są. Pozdrawiam, Piotr.PS.Mógłbyś podać też adres tej strony o mauserach ?
Ejo Napisano 5 Wrzesień 2010 Napisano 5 Wrzesień 2010 vz. 24http://www.bagnety.pl/czechosowacja/82-bagnet-wz-24-wersja-bez-oczka-na-luf.htmlpozdrawiamEjo
zukuri Napisano 5 Wrzesień 2010 Napisano 5 Wrzesień 2010 Rzeczywiście masz czechosłowacki bagnecik Vz.24. Twój ma ostrze odwrotnie ustawione względem tej pierwszej fotki ...Produkowano go chyba od roku 1924 do lat pięćdziesiątych.Pozdrawiam, Piotr.
kacell Napisano 5 Wrzesień 2010 Autor Napisano 5 Wrzesień 2010 Tak oznaczenia są tylko że foty telefonem są robione bo w aparacie akumulatorki się ładują, więc fotki mogą być słabe. Z jednej strony ma nabity numer: 2890, a z drugiej strony pisze: dot. Zapomniałem dodać że bagnet jest czeski tylko że przejęty przez Niemców. Nie wiem tylko jakiego on jest wzoru. A adres strony to jest taki: http://www.mauser98k.internetdsl.pl/
kacell Napisano 5 Wrzesień 2010 Autor Napisano 5 Wrzesień 2010 Tak właśnie myślałem że jest to wz. 24 ale nie byłem pewien więc chciałem się upewnić :) A mam jeszcze jedno pytanie. Pochwa do tego wzoru jest takiej samej długości co pochwa do wz. 24 tylko że z oczkiem ? Dzięki za pomoc. Pozdrawiam !
zukuri Napisano 5 Wrzesień 2010 Napisano 5 Wrzesień 2010 dot" to kodowe oznaczenie zakładów w Brnie. Na grzbiecie głowni możesz mieć jeszcze rok produkcji- (pewnie 42). Bagnecik wyprodukowano w okupowanej już czechosłowacji dla armii niemieckiej.Pozdrawiam, Piotr.
kacell Napisano 5 Wrzesień 2010 Autor Napisano 5 Wrzesień 2010 Tak jest rok 1942 jest jeszcze wafka przy zatrzasku
Pytanie
kacell
Posiadam taki o to bagnet. Wiem tyle że jest to bagnet czeski, ale nie wiem jakiego wzoru. Jak wiecie to pomóżcie. Pozdrawiam !
P.S: ta fotka jest z neta. Mój bagnet jest w podobnym stanie. Jak będzie trzeba to podeśle zdjęcia swojego :)
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.