Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet czeski

kacell

Pytanie

Napisano

Posiadam taki o to bagnet. Wiem tyle że jest to bagnet czeski, ale nie wiem jakiego wzoru. Jak wiecie to pomóżcie. Pozdrawiam !

P.S: ta fotka jest z neta. Mój bagnet jest w podobnym stanie. Jak będzie trzeba to podeśle zdjęcia swojego :)

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dobra to wstawie zdjęcia swojego. Ten ze zdjęcia jest że strony w której jest wszystko o mauserach. I te zdjęcie było podpisane jako czeski bagnet.
Napisano
Tak będzie najlepiej- daj fotki swojego bagnecika i najlepiej oznaczeń, jeśli na nim są.
Pozdrawiam,
Piotr.
PS.
Mógłbyś podać też adres tej strony o mauserach ?
Napisano
Rzeczywiście masz czechosłowacki bagnecik Vz.24. Twój ma ostrze odwrotnie ustawione względem tej pierwszej fotki ...
Produkowano go chyba od roku 1924 do lat pięćdziesiątych.

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Tak oznaczenia są tylko że foty telefonem są robione bo w aparacie akumulatorki się ładują, więc fotki mogą być słabe. Z jednej strony ma nabity numer: 2890, a z drugiej strony pisze: dot. Zapomniałem dodać że bagnet jest czeski tylko że przejęty przez Niemców. Nie wiem tylko jakiego on jest wzoru. A adres strony to jest taki: http://www.mauser98k.internetdsl.pl/
Napisano
Tak właśnie myślałem że jest to wz. 24 ale nie byłem pewien więc chciałem się upewnić :) A mam jeszcze jedno pytanie. Pochwa do tego wzoru jest takiej samej długości co pochwa do wz. 24 tylko że z oczkiem ? Dzięki za pomoc. Pozdrawiam !
Napisano
dot" to kodowe oznaczenie zakładów w Brnie. Na grzbiecie głowni możesz mieć jeszcze rok produkcji- (pewnie 42). Bagnecik wyprodukowano w okupowanej już czechosłowacji dla armii niemieckiej.
Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie