loopess Posted September 4, 2010 Author Share Posted September 4, 2010 Na cmentarzu parafialnym w miejscowości Pawlikowice (powiat Pabianicki)jest mogiła na której widnieje inskrypcja Tu spoczywają dwaj bezimienni Polscy lotnicy polegli bohaterską śmiercią 5-tegowrześnia 1939 roku..."Zastanawiam się czy ktoś nie wie coś na temat tego zestrzelenia-katastrofy z dnia 5-tego września 1939 roku wŚlądkowicach.Z tego co udało mi się ustalić lotnicy ci początkowo byli pochowani na cmentarzu ewangelickim również w Pawlikowicach,a zaraz po wojnie ich ekshumowano i przeniesiono na cmentarz parafialny. Proszę nie mylić tej katastrofy z zestrzeleniami Łosi w tych okolicachbo te miały miejsce 4-tego września. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pupil Posted September 12, 2010 Share Posted September 12, 2010 Czesc, kilka lat temu tez mnie to nurtowalo, pisalem tu tez na forum, i nikt sie nie okreslil, dorwalem jakies ksiazki z spisami strat, w jakich dniach jakie i gdzie samoloty nasze spadaly w wrzesniu, i jak pamietam to akurat tego dnia co jest wyryte na ich pomniki w okolicy nie bylo oficjalnie utraty maszyn wojskowych, nasunelo mi sie ze to moze jakis samolot cywilny uzywany jako lacznikowy moze? ktos miejscowy mi kiedys potem mowil ze ponoc jeden z nich nie mial nogi,ze mial proteze.tyle pytan a zadnych odpowiedzi jak mawial Nikos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.