Skocz do zawartości

Ustalenie wojennych losów.

080805

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pod koniec zeszłego roku napisałem do Polskiego Czerwonego Krzyża list w sprawie ustalenia losów wojennych mojego dziadka. Gdyż wspomnienia zachowały się bardzo skromne nie mówiąc już o dokumentach.Odpowiedż dostałem po ok.8 miesiącach.Informują mnie,że dziadek figuruje w imiennej ewidencji strat wojennych,jaki ma przydział,stopień wojskowy,gdzie i kiedy dostał się do niewoli,jego numer jeniecki,w jakich stalagach przebywał i kiedy został zwolniony. Piszą również,że mogę uzyskać dodatkowe informacjie w Archiwum Akt Nowych w Warszawie; Centralnym Archiwum Wojskowym i Miedzynarodowym Biurze Poszukiwań w Arolsen.Na początek nawiąże kontakt ze Związkiem Kombatantów.Dziadek należał do ZBOWID.
Napisano
To jesteś szczęśliwym człowiekiem mając tyle danych o przodku.
Mnie tego szczęścia zabrakło podczas poszukiwań informacji o dziadku, chyba że był tak dobrym konspiratorem w okresie powojennym, zaś w czasie IIWŚ Niemcy rejestrujący osoby przywożone do nich na roboty przymusowe okazali się być kiepskimi kancelistami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie