Skocz do zawartości

guzik napoleoński

maras2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
domyślam się po napisie, że to 2. kompania rezerwowa - Calvados. Czy ta formacja miała jakiś związek z Gwardią Napoleona, bo tam generalnie wychodzą guziki gwardyjskie - były obóz wojsk Wielkiej Armii. Ciekawy też jestem, czy już ktoś miał takie trafienie...
pozdrawiam
Napisano
6. Korpusy pomocnicze żandarmerii.
1. Kompanie rezerwowe departamentów.
Calvados - departament w południowej Francji.
Dzięki za info.

Pastuszek - jeżeli to ten obóz (na polu, blisko drogi, pod lasem, między pewnymi wioskami) - to już będzie 3 lata, jak tam jeżdżę, a w lesie wyszedł nawet piękny oficer gwardii, nie mój ale już go mam.
pozdro
Napisano
ja mam namierzone 4 obozy z pielaszkowickiego zawieszenia, dwa dziewicze, dwa skopane.Wyłazi mi sporo cynowych gwardziaków, ale same zrzyny, z mąsiężnymi robi się bryndza.Włąśnie wróciłem z kilkugodzinnych wykopek i nic:-(((
Napisano
no tak jakoś ogólnie mi się powiedziało - to był jeden z największych, o ile nie największy obóz gwardzistów. 90% guzików to piękne stany, trafiają się też pułkowe i też właśnie takie niespodzianki - co ja się nałaziłem, żeby trafić to miejsce...ale warto było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie