maras2 Napisano 23 Sierpień 2010 Autor Napisano 23 Sierpień 2010 witamdomyślam się po napisie, że to 2. kompania rezerwowa - Calvados. Czy ta formacja miała jakiś związek z Gwardią Napoleona, bo tam generalnie wychodzą guziki gwardyjskie - były obóz wojsk Wielkiej Armii. Ciekawy też jestem, czy już ktoś miał takie trafienie...pozdrawiam
AndrzejBr Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 Witam. Znalazłem taki w katalogu Fallou, jednak z jęz.franc. musisz poradzić sobie sam.
maras2 Napisano 24 Sierpień 2010 Autor Napisano 24 Sierpień 2010 6. Korpusy pomocnicze żandarmerii. 1. Kompanie rezerwowe departamentów.Calvados - departament w południowej Francji.Dzięki za info.Pastuszek - jeżeli to ten obóz (na polu, blisko drogi, pod lasem, między pewnymi wioskami) - to już będzie 3 lata, jak tam jeżdżę, a w lesie wyszedł nawet piękny oficer gwardii, nie mój ale już go mam.pozdro
pastuszek Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 ja mam namierzone 4 obozy z pielaszkowickiego zawieszenia, dwa dziewicze, dwa skopane.Wyłazi mi sporo cynowych gwardziaków, ale same zrzyny, z mąsiężnymi robi się bryndza.Włąśnie wróciłem z kilkugodzinnych wykopek i nic:-(((
pastuszek Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 he he, ''na polu, w pobliżu drogi, pod lasem'' - cytat dosłowny rozkazu Napoleona określający miejsca zakładania obozów.
maras2 Napisano 25 Sierpień 2010 Autor Napisano 25 Sierpień 2010 no tak jakoś ogólnie mi się powiedziało - to był jeden z największych, o ile nie największy obóz gwardzistów. 90% guzików to piękne stany, trafiają się też pułkowe i też właśnie takie niespodzianki - co ja się nałaziłem, żeby trafić to miejsce...ale warto było.
pastuszek Napisano 25 Sierpień 2010 Napisano 25 Sierpień 2010 okolice nowego miasteczka widzę zatem...też się nałaziłem za tym
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.