Skocz do zawartości
  • 0

Przedmioty ceramiczne (?), prochownice?

Kevin

Pytanie

Napisano

Witam!
Obydwa przedmioty zostały wyłowione z rzeki Bełcz, kiedy woda ustąpiła z brzegów. Wykrywacz nie pokazuje śladów żadnych metali. Są to najprawdopodobniej produkcje ceramiczne, wypalane. Obydwa ogi" posiadają na końcu dziurkę, a wewnątrz większego widoczne są pierścienie, prążki ułożone na średnicy w ok. centymetrowych odstępach (patrz na poniższe zdjęcia). Pierwsze skojarzenie - prochownice, jednak, według mnie, są zbyt małe i nie posiadają jakiegokolwiek dozownika.

Proszę o jakiekolwiek informacje na temat tych przedmiotów, z jakiego okresu mogą pochodzić, do czego służyły itp.

Pozdrawiam, Kevin

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Obydwa przedmioty zostały wyłowione z rzeki Bełcz, kiedy woda ustąpiła z brzegów. Wykrywacz nie pokazuje śladów żadnych metali. Są to najprawdopodobniej produkcje ceramiczne, wypalane. Obydwa ogi" posiadają na końcu dziurkę, a wewnątrz większego widoczne są pierścienie, prążki ułożone na średnicy w ok. centymetrowych odstępach (patrz na poniższe zdjęcia). Pierwsze skojarzenie - prochownice, jednak, według mnie, są zbyt małe i nie posiadają jakiegokolwiek dozownika.

Proszę o jakiekolwiek informacje na temat tych przedmiotów, z jakiego okresu mogą pochodzić, do czego służyły itp.

Pozdrawiam, Kevin

Napisano
Dziękuję za szybką odpowiedź. Z tego co się dowiedziałem, mniejszy najprawdopodobniej pochodzi z XII-XIII wieku i jest wykonany przez miejscowych lub ewentualnie zimportowany z Holandii lub Anglii.
Napisano
Akurat to nie cybuchy, a główki fajek.
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Fajka_budowa.png&filetimestamp=20070706142604
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie