tyfus Napisano 23 Sierpień 2010 Autor Napisano 23 Sierpień 2010 Takie jest podejrzenie, że być może jest to jakiś liczman.Może jakaś monetka zastępcza z majątku ? co prawda nie ma wypisanej na niej wartości, ale z tym też różnie bywało....Zawsze jednak mogą istnieć jakieś inne koncepcje, dlatego proszę Was o pomoc i ewentualne naświetlenie problemu.centralnie znajduje się duża litera P, ozdobiona motywami roślinnymi.Między dwoma pierścieniami z perełek, znajdują się motywy graficzne, przypominające krzyżyki.Średnica - ok. 19 mm - trudno dokładnie zmierzyć.
tyfus Napisano 23 Sierpień 2010 Autor Napisano 23 Sierpień 2010 Druga stronaMiędzy pierścieniami również coś jakby krzyżyki.Centralnie herb - nieustalony.Nad herbem literki : S L lub B Lczy możliwe jest - mniej-więcej - wydatowanie ?za pomoc, z góry dzięki.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 11:27 23-08-2010
slawgo Napisano 8 Kwiecień 2012 Napisano 8 Kwiecień 2012 Ze względu na to, że stałem się posiadaczem takiego liczmana postanowiłem rozwikłać zagadkę. Myślę, że się udało. Wskazówką był dość niepospolity herb iemiecki"( w tamtych czasach polskie było niemieckim a niemieckie polskim....groch z kapustą)Herb zawarty na tym liczmanie należał do rodziny Loitz i to by się zgadzało z inicjałami zawartymi na liczmanie S L" czyli Stefan Loitz kupiec i bankier ze Szczecina. Miał taką potrzebę i kaprys aby wybić własne liczmany (potrzebne do przeliczeń bankowych). Jego firma zbankrutowała w 1572 r, więc liczman można datować przed tym rokiem....ale niedługo ...tak ok. 10 lat.. czyli między 1562- 1572.Bardziej był się jednak przychylił do wcześniejszej daty ponieważ Stefan Loitz wyjechał przed plajtą wcześniej a firmę prowadził jego brat Jan. Reasumując ...jest to liczman herbowy Stefana Loitz'a z ok 1565r.
tyfus Napisano 8 Kwiecień 2012 Autor Napisano 8 Kwiecień 2012 slawgo - jesteś mistrz.tylko podziwiać upór i wytrwałość w poszukiwaniu rozwiązania zagadki. mnie cierpliwość opuściła ...ukłony dla Ciebie i wieli szacun.-pozdro-http://myvimu.com/exhibit/42653417-liczman-herbowy-stefana-loitz-aPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:22 08-04-2013
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.