Skocz do zawartości

Auto Union hkl6

fanatyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
szukaj jako Sd.Kfz.11 Auto Union np.pod tym adresem:
http://www.ipmslondon.ca/old%20site/ipmslondon.tripod.com/armourreferencearticles/id31.html
Napisano

co mnie męczy - czy ten kawałek loga auto-union może pochodzić z takiego pojazdu? kontekst raczej wyklucza współczesne audi, a zastanawia mnie co za zwierza tam ubito.
pozdr

• 2 weeks later...
Napisano
no dobra
widzę że nie idzie
nieopodal znalazłem fragment tabliczki znamionowej [?] FRAMO.
Wiem że FRAMO jako takie miało mocne powiązania z DKW, a DKW m.in stanowiło AutoUnion ? czy to może mieć coś wspólnego?

http://www.odkrywca.pl/fragment-tabliczki-znamionowej-blaszka-z-symbolem,676158.html#676158
Napisano
Na Twoje pytanie z poprzedniego wpisu można odpowiedzieć twierdząco. To może pochodzić od takiego ciągnika. Wzór kół o płaskim licu z rowkiem przy zewnętrznym obwodzie i przeplatających się jak ogniwa łańcucha był stosowany w pojazdach produkowanych do 1945r. W znakach firmowych montowanych na samochodach osobowych dodatkowo na kołach był w ramce napis Auto-Union, a tu raczej nie ma takiego śladu. Powojenne pierwsze modele miały podobny wzór kół i dołączony na ich górnej krawędzi napis DKW. Potem zmieniono płaski profil na trójkątny w zarysie, a koła przenikały się w płaszczyżnie.
Jeśli szukać powiązania między znakiem firmowym, który może pochodzić od ciągnika Sd.Kfz.11 - a znalezionym fragmentem tabliczki firmowej FRAMO – to warto zwrócić uwagę, że od 1943r. firma FRAMO produkowała wyłącznie wyroby dla wojska. Między innymi mechanizmy podniesienia i kierunku do dział PaK-38 i PaK-40, oraz 6-rurowe wyrzutnie Nebelwerfer 15 cm. A takie ciągniki były właśnie przeznaczone do ich transportowania.
Tak więc Twoje przypuszczenia odnośnie związku tych dwóch przedmiotów mogą być słuszne.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie