fanatyk Napisano 21 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2010 Witam,poszukuję zdjęć opisów...z góry dziękuję pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupo55 Napisano 22 Sierpień 2010 Share Napisano 22 Sierpień 2010 szukaj jako Sd.Kfz.11 Auto Union np.pod tym adresem:http://www.ipmslondon.ca/old%20site/ipmslondon.tripod.com/armourreferencearticles/id31.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 23 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2010 dzięki wielkie to już jakiś trop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 23 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2010 co mnie męczy - czy ten kawałek loga auto-union może pochodzić z takiego pojazdu? kontekst raczej wyklucza współczesne audi, a zastanawia mnie co za zwierza tam ubito.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 1 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2010 no dobrawidzę że nie idzienieopodal znalazłem fragment tabliczki znamionowej [?] FRAMO.Wiem że FRAMO jako takie miało mocne powiązania z DKW, a DKW m.in stanowiło AutoUnion ? czy to może mieć coś wspólnego?http://www.odkrywca.pl/fragment-tabliczki-znamionowej-blaszka-z-symbolem,676158.html#676158 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupo55 Napisano 2 Wrzesień 2010 Share Napisano 2 Wrzesień 2010 Na Twoje pytanie z poprzedniego wpisu można odpowiedzieć twierdząco. To może pochodzić od takiego ciągnika. Wzór kół o płaskim licu z rowkiem przy zewnętrznym obwodzie i przeplatających się jak ogniwa łańcucha był stosowany w pojazdach produkowanych do 1945r. W znakach firmowych montowanych na samochodach osobowych dodatkowo na kołach był w ramce napis Auto-Union, a tu raczej nie ma takiego śladu. Powojenne pierwsze modele miały podobny wzór kół i dołączony na ich górnej krawędzi napis DKW. Potem zmieniono płaski profil na trójkątny w zarysie, a koła przenikały się w płaszczyżnie.Jeśli szukać powiązania między znakiem firmowym, który może pochodzić od ciągnika Sd.Kfz.11 - a znalezionym fragmentem tabliczki firmowej FRAMO – to warto zwrócić uwagę, że od 1943r. firma FRAMO produkowała wyłącznie wyroby dla wojska. Między innymi mechanizmy podniesienia i kierunku do dział PaK-38 i PaK-40, oraz 6-rurowe wyrzutnie Nebelwerfer 15 cm. A takie ciągniki były właśnie przeznaczone do ich transportowania.Tak więc Twoje przypuszczenia odnośnie związku tych dwóch przedmiotów mogą być słuszne.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.