Skocz do zawartości
  • 0

Topogan (Tobogan) niemiecki?

raf003

Pytanie

Napisano

Może ktoś z kolegów spotkał się z przedmiotem, którego zdjęcia przedstawiam w poniższym poście. Z wiarygodnego źródła wiem, że przewożeni ym" byli ranni niemieccy w okresie zimowym. Nie wiem, czy jest to produkt cywilny, czy był on elementem wyposażenia regulaminowego. Na polskich stronach internetowych nie udało mi się znaleźć wzmianki na temat tego wykopka strychowego" :) , stąd wnioskuję, że przedmiot jest cywilny", albo dosyć rzadki. Proszę o informację. Pozdrawiam serdecznie.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może ktoś z kolegów spotkał się z przedmiotem, którego zdjęcia przedstawiam w poniższym poście. Z wiarygodnego źródła wiem, że przewożeni ym" byli ranni niemieccy w okresie zimowym. Nie wiem, czy jest to produkt cywilny, czy był on elementem wyposażenia regulaminowego. Na polskich stronach internetowych nie udało mi się znaleźć wzmianki na temat tego wykopka strychowego" :) , stąd wnioskuję, że przedmiot jest cywilny", albo dosyć rzadki. Proszę o informację. Pozdrawiam serdecznie.

Napisano
Dzięki Trooper85 za linka. Mój egzemplarz nosi cechy Akji lekkiej jeśli chodzi o materiał z którego jest wykonana, oraz oat Akja" z racji kształtu, niemniej jednak był na 100% użytkowany przez wojsko niemieckie. Podobny wątek założyłem na P.S., gdzie również dowiedziałem się kilku ciekawych szczegółów.Pozdrawiam.
Napisano

Po bokach otwory w listwach wzmacniających, wyglądające jak miejsca mocowania pasków, rzemieni..
wymiary : 2430x630mm.
Jakieś pomysły? Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie