muri Napisano 14 Sierpień 2010 Autor Napisano 14 Sierpień 2010 Witam.Proszę o identyfikację monet zastępczych.Cyfry i litery są wytłoczone, rant ząbkowany, średnica 35 mm.3 żetony wyglądają tak:v.F502 identyczne tylko cieniutkie i po literze v mają :Co może oznaczać litera v?v-tytuł von?v-vorwerk folwark?Nabyłem je od znajomego który twierdzi że są z Grudziądza lub okolic. Proszę o pomoc.Pozdrawiam Muri
muri Napisano 14 Sierpień 2010 Autor Napisano 14 Sierpień 2010 Bym zapomniał co oznacza litera F.F- pierwsza litera nazwiska?F- pierwsza litera miejscowości?
muri Napisano 16 Sierpień 2010 Autor Napisano 16 Sierpień 2010 Nie ma żadnego specjalisty od monet zastępczych? :)
tomala_kikol Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 Jest ale chyba więcej siedzi na forum PS a poza tym by się przydało foto:)PZdr
muri Napisano 16 Sierpień 2010 Autor Napisano 16 Sierpień 2010 Tomala masz i foto.Kupione za kilka piw. Wychodziło piwo za monetę ;)Mam swoje przypuszczenia ale nie chce zapeszać ;]
GoAr Napisano 20 Sierpień 2010 Napisano 20 Sierpień 2010 Obecnie jestem na urlopie więc nie mam czasu ani możliwości pogrzebać przy temacie. Nie znam jednak tej emisji. Nie spotkałem się z nią ani w literaturze tematu ani na żywo- sam pochodzę z Grudziądza :) więc jak najbardzie temat mnie interesuje.Typ sygnowania v. F. zdecydowanie odnosi się do nazwiska. Za kilka dni sprawdzę w Hanbuchu okoliczne majątki, czy można przykleić te blaszki do któregoś. Przy okazji poproszę o zdjęcia pozostałych blaszek oraz o kontakt prywatny na arek_gosc@poczta.onet.plPozdrawiamAG
Graudenz 18 Napisano 20 Sierpień 2010 Napisano 20 Sierpień 2010 GoAr mam info że pochodzą z majątku rodziny von falkenhayn jeśli w czymś to pomoże :) Taki mój mały trop w tym kierunku.
GoAr Napisano 29 Sierpień 2010 Napisano 29 Sierpień 2010 Przeglądnąłem dostępny mi Handbuch des Grundbesitzes im Deutschen Reiche Provinz Westpreussen z roku 1894 a więc okresu w którm emisja ta mogłabyć już w obiegu. Po podaniu nazwika Falkeynhayn w grę wchodzi tylko jeden majątek – Belchau tj. dzisiejsze Białachowo. Przegląd pozostałych majątków dał wynik:- Klodtken (Kłódka), właściciel Franz v.Fragstein- Sawdin (Zawda), właściciel rodzina v. FrantziusNie wymieniam, właścicieli majątków pisanych bez przedrostka von, nie sprawdziłem również zmian właśnościowych - trzeba było by przejrzeć jeszcze Handbuch z ok. 1912 roku.Pamiętajmy jednak że to tylko przypuszczenia, gdyby blaszki znalezione byłby by w Białachowie identyfikacja byłaby prawie pewna. Piszę prawie, gdyż znane mi są przypadki odnajdywania emisji dominialnych w majątkacj dziesiątki kilometrów odległych od miejsca emisji – przenoszone I zagubione zapewne przez pracowników najemnych.Tematu nie odkładam na półkę. Sprawdzę czy same blaszki nie są znane w Białachowie bo mam taką sposobność.PozdrawiamAG
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.