Skocz do zawartości

Moneta zastępcza v.F 50

muri

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.

Proszę o identyfikację monet zastępczych.
Cyfry i litery są wytłoczone, rant ząbkowany, średnica 35 mm.
3 żetony wyglądają tak:
v.F
50
2 identyczne tylko cieniutkie i po literze v mają :

Co może oznaczać litera v?
v-tytuł von?
v-vorwerk folwark?

Nabyłem je od znajomego który twierdzi że są z Grudziądza lub okolic.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam Muri
Napisano

Tomala masz i foto.
Kupione za kilka piw. Wychodziło piwo za monetę ;)

Mam swoje przypuszczenia ale nie chce zapeszać ;]

Napisano
Obecnie jestem na urlopie więc nie mam czasu ani możliwości pogrzebać przy temacie. Nie znam jednak tej emisji. Nie spotkałem się z nią ani w literaturze tematu ani na żywo- sam pochodzę z Grudziądza :) więc jak najbardzie temat mnie interesuje.
Typ sygnowania v. F. zdecydowanie odnosi się do nazwiska. Za kilka dni sprawdzę w Hanbuchu okoliczne majątki, czy można przykleić te blaszki do któregoś.
Przy okazji poproszę o zdjęcia pozostałych blaszek oraz o kontakt prywatny na arek_gosc@poczta.onet.pl
Pozdrawiam
AG
  • 2 weeks later...
Napisano
Przeglądnąłem dostępny mi Handbuch des Grundbesitzes im Deutschen Reiche Provinz Westpreussen z roku 1894 a więc okresu w którm emisja ta mogłabyć już w obiegu. Po podaniu nazwika Falkeynhayn w grę wchodzi tylko jeden majątek – Belchau tj. dzisiejsze Białachowo. Przegląd pozostałych majątków dał wynik:
- Klodtken (Kłódka), właściciel Franz v.Fragstein
- Sawdin (Zawda), właściciel rodzina v. Frantzius
Nie wymieniam, właścicieli majątków pisanych bez przedrostka von, nie sprawdziłem również zmian właśnościowych - trzeba było by przejrzeć jeszcze Handbuch z ok. 1912 roku.
Pamiętajmy jednak że to tylko przypuszczenia, gdyby blaszki znalezione byłby by w Białachowie identyfikacja byłaby prawie pewna. Piszę prawie, gdyż znane mi są przypadki odnajdywania emisji dominialnych w majątkacj dziesiątki kilometrów odległych od miejsca emisji – przenoszone I zagubione zapewne przez pracowników najemnych.
Tematu nie odkładam na półkę. Sprawdzę czy same blaszki nie są znane w Białachowie bo mam taką sposobność.
Pozdrawiam
AG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie