HASAG40 Napisano 13 Sierpień 2010 Autor Napisano 13 Sierpień 2010 witam jakis czas temu bedac na jarmarku w gdansku przegladalem stoiska z monetami liczmanami itp.i zaowazylem wlasnie taki herb na jednym z krazkow nie wiem dokladnie czy to byl liczman czy tez moneta ale zaciekawilo mnie to poniewaz gdzies kiedys mialem duza plombe z takim samym herbem szukalem w goglach i nic! widzialem podobny znak na liczmanach bitych w norymberdze w XVw ale zamiast tarczy bylo tzw.jablko takie jak na poltorakach oraz ten otok byl jakby dogory nogami odwrocony tzn.te dwie szpice na dole byly u gory a tarcza w srodku na moje wyglada na krzyzacka?dodam ze tarcza na rysunku jest nieco mniejsza poniewaxz na krazku dotykala otoku za info na ten temat z gory dzieki.
HASAG40 Napisano 14 Sierpień 2010 Autor Napisano 14 Sierpień 2010 naprawde nikt sie nigdy nie spotkal z takim herbem?
HASAG40 Napisano 14 Sierpień 2010 Autor Napisano 14 Sierpień 2010 pozwolilem sobie zapozycztc zdjecie z internetu i nico je przerobic chodzi mi o taki herb jak na fotce zamiast tego jablka jest tarcza ktora tam wstawilem:-)bardzo zalezy mi na roszyfrowaniu tego herbu dodam ze tarcza wyglada jak krzyzacaka ale czy na 100% to nie wiem
HASAG40 Napisano 15 Sierpień 2010 Autor Napisano 15 Sierpień 2010 witam widze ze nikt nie spotkal sie z takim znakiem moze na innych przedmiotach niekoniecznie liczmanach ciekawi mnie okres w jakim stosowano ten znak?tarcza wyglada na krzyzacka ale nie widzialem zeby stosowano tarcze w takim otoku" a dodam ze ten prezentowany zaporzycony z netu liczman to z mennicy norymberskiej jest moze to jest jakis trop?interesuje mnie ta zagadka poszukam mojej plomby z tym znakiem to wrzuce fotke o ile plombe jeszcze mam:-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.