egonxx Napisano 8 Sierpień 2010 Autor Napisano 8 Sierpień 2010 Ma ktoś doświadczenie jak prawidłowo stosować Paraloid b44 na monetkach?Ja po wyczyszczeniu monetki, i dokładnym wymyciu i odtłuszczeniu zanurzyłem w roztworze Paraloid b44 rozpuszczonego w acetonie. I problem polega na tym co dalej?... po wyciągnięciu w trakcie wysychania powstają zacieki które psują efekt, poza tym w miejscach gdzie jest troche grubiej Paraloidu warstwa robi sie matowa, prawie biała.Co robię zle?... próbowałem natrzeć monetkę szmatką zanurzoną w paraloidzie i matowego efektu ani zacieków nie widać ale wydaje mi się ze warstwa ochronna jest wtedy zbyt cienka.Czy na paraloid należy jeszcze stosować jakiś wosk ochronny?
marcin 1984 Napisano 8 Sierpień 2010 Napisano 8 Sierpień 2010 Na monetach nie stosowałem ale co za różnica. Wystarczy pędzelkiem nanieść cienką warstewkę i jest git. Można jeszcze pokryć dodatkowo specjalnym woskiem mikrokrystalicznym Cosmoloid H80 http://www.strefakonserwatora.pl/wosk-mikrokrystaliczny-cosmoloid-100g-p-23.htmlpozdro
zabi Napisano 9 Sierpień 2010 Napisano 9 Sierpień 2010 Ja nanosiłem szkolnym pędzelkiem z mięciutkim włosiem, cieniutka warstewka, żadnych zacieków i innych niepożądanych rzeczy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.