egonxx Napisano 8 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2010 Ma ktoś doświadczenie jak prawidłowo stosować Paraloid b44 na monetkach?Ja po wyczyszczeniu monetki, i dokładnym wymyciu i odtłuszczeniu zanurzyłem w roztworze Paraloid b44 rozpuszczonego w acetonie. I problem polega na tym co dalej?... po wyciągnięciu w trakcie wysychania powstają zacieki które psują efekt, poza tym w miejscach gdzie jest troche grubiej Paraloidu warstwa robi sie matowa, prawie biała.Co robię zle?... próbowałem natrzeć monetkę szmatką zanurzoną w paraloidzie i matowego efektu ani zacieków nie widać ale wydaje mi się ze warstwa ochronna jest wtedy zbyt cienka.Czy na paraloid należy jeszcze stosować jakiś wosk ochronny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 Na monetach nie stosowałem ale co za różnica. Wystarczy pędzelkiem nanieść cienką warstewkę i jest git. Można jeszcze pokryć dodatkowo specjalnym woskiem mikrokrystalicznym Cosmoloid H80 http://www.strefakonserwatora.pl/wosk-mikrokrystaliczny-cosmoloid-100g-p-23.htmlpozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 9 Sierpień 2010 Share Napisano 9 Sierpień 2010 Ja nanosiłem szkolnym pędzelkiem z mięciutkim włosiem, cieniutka warstewka, żadnych zacieków i innych niepożądanych rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.