Skocz do zawartości

Moja skromniutka kolekcja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten fancik mnie cieszy. Minelabek wykosił go na głębokości ok 14 cm, średnica 1 cm, miedziane to jest :) na odwrocie ślady po trzech szpilach do mocowania - do medalu odznaczenia, orderu ?

• Odpowiedzi 233
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

dzisiejsze fanciki
1. Brytyjski guzik ogólnowojskowy z herbem państwowym. Guziki tego typu były w użytku podczas I i II WŚ. Na dole na szarfie umieszczono motto DIEU ET MON DROIT", które zostało zaadaptowane jako motto monarchii przez Henryka V - tłumaczone jako: BÓG I MOJE PRAWO. Lew to Anglia, jednorożec to Szkocja. Wokól herbu słabo widoczne hasło: HONI SOIT QUI MAL Y PENSE - WSTYD TEMU KTO O TYM ŹLE MYŚLI.
sygnowany STILLWELL & SON LONDON
2. sygnowany na odwrocie, niestety słabo czytelne duże litery jakby cyrylica
ogólnie dziś kiszka

• 2 weeks later...
Napisano

Dwie godziny chodzenia na łące przy Drwęcy, kiszka totalna, w dodatku mżyło. Znajomy opowiadał, że przy rozpalaniu ogniska na tej łące znalazł garść carskich kopiejek, miałem z nim jechać, ale się napaliłem i sam pojechałem. Łąka rozległa i zonk. Jedynie łuseczka od Mosina 1920, jakieś ustrojstwo ołowiane z biciem 38 - data ?. na dziś odechciało mi się chodzenia z wykrywką....:)

Napisano

Dzisiejsze znajdki
-10 rentenpfennig 1928 A
-2 grosze polskie 1924
-polskie alu z 1949
-plomba nawet w dobrym stanie
-dwie łuski Mauser, niemiecka 1335, polska 1933
-pocisk rozbrojony, spłonka zbita, sygn. 1944 T, nie wiem od czego
-dwa guziory - orzełki z koroną, jeden zdycha już :)
-poczciwa breneka na dzika :)

Napisano

Dzisiejsze fanciki
-łuseczka Mauser z 1924 ładne sygnatuki
Zakłady Amunicyjne Pocisk" S.A., Warszawa
67* - mosiądz o składzie 67% miedzi i 33% cynku, pochodzenia zagranicznego
( łuska 1924, na stronie o łuskach znalazłem taki zapis
W 1925 roku wprowadzono ujednolicony system znakowania dna łuski (od którego są oczywiście wyjątki).Dno łuski podzielone było na cztery sektory (za pomocą lub bez linii sektorowych) a oznaczenia znajdowały się w układzie 90 stopni. Moja jest z 1924 i ma podział sektorowy ? )

- kula, chyba od muszkietu
- cosik mosiężnego
- no i hit dnia, banknot 100złotowy :)))

• 1 month later...
Napisano

Witam, efekt chodzenia po lesie...
W jednym miejscu kupa żelastwa, m.in dwie tabliczki znamieniowe od Forda G8T z 1943 roku, każda inny nr fabryczny. Poza tym sporo blach w zielonym kolorze -resztki, elementy lamp, akumulatora, menażka z danymi radzieckiego sałdata, sporo łusek itp. Jak ktoś potrzebuje takie tabliczki - odstąpię.

• 2 months later...
Napisano

dzisiejszy wypad na strych opuszczonego domostwa, generalnie miałem mało czasu, dawny właściciel z tego co ustaliłem wchodził w skład armii tworzonej w ZSRR, dom zniszczony, młodzież zaczęła robić w nim melinę. Na strychu masa klamotów m.in. skrzynie drewniane na amunicję, kołowrotek, przedwojenne butelki-cała masa i wiele innych. Wyszperałem kilka drobiazgów

Napisano
w tej chałupie ciekawi mnie strop - podwójny drewniany i częściowo zawalona piwnica, widać regały z klamotami. Muszę to sprawdzić zanim złomiarze odkryją tą chałupinę
Napisano
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/drobnica.jpg

obiekt z lewej na dole , z dwoma wąsami to zwykła ozdoba czy może jakiś bączek ? Dziś wykopałem identyczny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie