Skocz do zawartości
  • 0

topory

artur23_2005

Pytanie

Napisano

Witam.Proszę o opinie czy to bojowe topory,czy może rzemieślnicze i jaki okres.Lewy dolny ma sygnowanie w postaci wachlarzowo rozchodzących sie lini i kółek miedzy nimi.Ten sygnowany i te po prawej wewnątrz tulei mają jeszcze starą skórę którą był trzonek oprawiony.I jeszcze co do za cudo na dole.Myślałem że motyka ale troszke dziwny kształt?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pochodzenie przedmiotów jest legalne.Wszystkie to lużne znaleziska w kamieniu który był odzyskany na sitach przez pogłebiarkę rzeczną i przyjeżdżał na plac budowy pod parking.Niestety nie nalezą do mnie a szkoda...
Napisano
Witam. Z takimi toporami jest problem, bo w takiej formie robiono je podobno od ok. 13 wieku, po czasy niemal współczesne. Jak dla mnie to najstarszy może być egzemplarz zdobiony, najmłodsze topory z takimi zdobieniami kojarzę z pola bitwy pod Beresteczkiem. Drugi egzemplaż z lewej strony też ma formę raczej archaiczną. Egzemplaże z prawej wyglądają młodziej, ale kto wie, bez kontekstu można gdybać... Czy są bojowe, czy robocze trudno powiedzieć, Gdyby były płaskie na jedną stronę to były by ciesielskie bez większych wątpliwości, takie mogą być zarówno do rąbania drewna i czaszek... Ten z rozbudowanym obuchem wygląda jednak bardziej roboczo niż bojowo. A to coś na dole to moim zdaniem raczej taka wąska motyczka będzie. Pozdrawiam.
Napisano

Witam.Proszę o opinie czy to bojowe topory,czy może rzemieślnicze i jaki okres.Lewy dolny ma sygnowanie w postaci wachlarzowo rozchodzących sie lini i kółek miedzy nimi.Ten sygnowany i te po prawej wewnątrz tulei mają jeszcze starą skórę którą był trzonek oprawiony.I jeszcze co do za cudo na dole.Myślałem że motyka ale troszke dziwny kształt?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie