Czester01 Napisano 22 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2010 Witam, proszę o radę... jak wyczyścićtę monetę z widocznego na zdjęciu osadu? Moneta wydaje siębyćw dobrym stanie więc warto spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czester01 Napisano 22 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2010 Druga strona - tragiczna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Witam.hmm... pomyślmy.Moneta jest w stanie nie aż tak tragicznym (trojak?). Jeśli jest pokryta grubą patyną można zaryzykować elektrolizę, ale wtedy istnieje prawdopodobieństwo zniszczenia jej nieodwracalnie. Ja na twoim miejscu zrobiłbym tak:1. Wrzucił do oliwy z oliwek na parę dni.2. W międzyczasie wyjmować monetę i przecierać delikatnie ściereczką między palcami.3. Poczekać tak od 8 do 10 dni.4. W razie gdyby oliwa nie dawała skutku to wrzucić monetę do wody utlenionej na 24h (można na dłużej to zależy od zabrudzeń, jak będą schodzić).5. Ponownie umieścić w pojemniku z oliwą i wykonywać czynności wymienione w punkcie 2 i 3.Dodam że niektóre monety moczę w oliwie po kilka tygodni i dopiero wtedy oliwa daje radę, to samo z wodą utlenioną.Czester01 wrzucaj fotki monety w czasie jej czyszczenia, jeśli zakończysz czyszczenie to wrzuć zdjęcie monety.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czester01 Napisano 23 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2010 Zobaczę, może zaryzykuję. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivvan Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Jak włożysz monetę najpierw do oliwy to potem woda ci tego nie ruszy. Standardowa reakcja tych dwóch płynów jest taka że się od siebie odpychają. Ładuj od razu do wody utlenionej. Moneta bez szału ale poćwiczyć można.Znajdziesz ładniejszą taką samą.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papi Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 ja czasem mocze mocno zabrudzone monety w nadtlenku wodoru 30% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milus Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Czyli woda utleniona 30%-towa czyli tzw. Perhydrol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 ja również polecam najpierw wodę utlenioną potem jak syf odpadnie do oliwki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czester01 Napisano 20 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2010 OK po dlugim zastanowieniu się spróbuje pomoczyć tę monetę w oliwce. Dziśjest pierwszy dzień. będe wrzucał fotki.o ijeszcze jedno - czym sie różni 1 grosz SAP od trojaka SAP? czy średnica jest inna? bo w tym przypadku obie opcje sąprawdopodobne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooler33 Napisano 15 Październik 2010 Share Napisano 15 Październik 2010 i jak tam monetka ?czytałem posty i proponowałbym ci modyfikację metody z oliwą - weź dobrą oliwę i wrzuć do niej monetkę.potem podgrzej do temperatury ok.100-120*C i zostaw ją tam na dzień lub dwa.wyjmij i przetrzyj szczoteczką aby usunąć osad.powtarzaj to kilka razysam kilka razy próbowałem tej metody bo moczenie w samej,zimnej oliwie nie daje efektów lub straaaasznie długo trwa.polecana przez mnie metoda jest szybka i delikatna,nie niszczy powierzchni monetypozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 15 Październik 2010 Share Napisano 15 Październik 2010 Czasem niszczy, moneta z zielonkawej zrobi się brunatna, nie przesadzałbym z temperaturą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 15 Październik 2010 Share Napisano 15 Październik 2010 Tak, po takim podgrzaniu patyna w niektórych moich przypadkach była krucha" i zmieniła kolor.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.