Skocz do zawartości
  • 0

Co to za pompka??

tschernow_80

Pytanie

Napisano

Witam. Ostatnio trafiła mi się pompka wys.34,5 cm średnica 7,5 cm,materiał z jakiego jest wykonana to mosiądz pokryty zieloną farbą. Pompka przy płukaniu jednym otworem zasysała wodę a drugim wyrzucała. Na dnie pompki jest miejsce na osadzenie na czymś z pozostałością nita, czy ktoś może wie do lub od czego ona jest. Jedyne co na niej znalazłem to napis ILL HERE przy otworze zasysającym.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A tak wogóle to przypomina amerykańską gaśnicę firmy Pyrene:
http://www.google.com/images?q=Pyrene%20fire%20extinguisher&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wi
pozdrawiam

Napisano
To jest gaśnica stosowana w pojazdach amerykańskich IIwś, choć po wojnie też takie mieli (przynajmniej jeszcze w latach 50-tych). Miałem podobną, pochodzenie na naszych terenach: pomoc amerykanów dla armii sowieckiej.
Napisano

Witam. Ostatnio trafiła mi się pompka wys.34,5 cm średnica 7,5 cm,materiał z jakiego jest wykonana to mosiądz pokryty zieloną farbą. Pompka przy płukaniu jednym otworem zasysała wodę a drugim wyrzucała. Na dnie pompki jest miejsce na osadzenie na czymś z pozostałością nita, czy ktoś może wie do lub od czego ona jest. Jedyne co na niej znalazłem to napis ILL HERE przy otworze zasysającym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie