Skocz do zawartości
  • 0

Stara ceramika

rasti

Pytanie

Napisano

Witam mam problem z identyfikacją tego oto obiektu został znaleziony w rzece był w mule jedynie część zaczerwieniona wystawała ponad muł z tego co wiem jest dość stara widnieją w niej kawałki jakby kwarcu czy drobinek srebra najlepiej widać pod światło wtedy się błyszczy obiekt nie jest popękany górne wykończenie jest oryginalnie takie nie równe prosił bym o pomoc w identyfikacji w razie pytań lub dodatkowych fotek proszę pisać pod ra_sti@wp.pl lub dzwonić 796611666

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z identyfikacją tego oto obiektu został znaleziony w rzece był w mule jedynie część zaczerwieniona wystawała ponad muł z tego co wiem jest dość stara widnieją w niej kawałki jakby kwarcu czy drobinek srebra najlepiej widać pod światło wtedy się błyszczy obiekt nie jest popękany górne wykończenie jest oryginalnie takie nie równe prosił bym o pomoc w identyfikacji w razie pytań lub dodatkowych fotek proszę pisać pod ra_sti@wp.pl lub dzwonić 796611666

Napisano
Te błyszczące drobinki to pewnie tłuczeń granitowy. W takim razie naczynie pewnie lepione ręcznie. Wypał utleniający. Co do datowania to nie będę się porywał bo można się nieźle machnąć :)
Ewentualne moje skojarzenia z poszukiwań w google...
http://www.wroclaw-powiat.wfp.pl/news.php?id=14069
Napisano
jaką to może mieć wartość?? bo jakąś tam ma ?? ,pytam z ciekawości , może poszukam w tym miejscu jeszcze jakichś fantów
Napisano
Skorupka nie ma wielkiej wartości. Z tego co słyszałem sami archeolodzy i muzealnicy mają z tym problem. A miejscówkę jeżeli jest tam tego więcej, pozostawiłbym archeologom. Może się okazać że to stanowisko arch. i później jest masę zarzutów, że niszczymy, łupimy itd. Pozdr.
Napisano
Może masz i racje tylko czemu archeolodzy nie pilnują swoich stanowisk , ja tam zgłaszał nie będę ,jak ja mam mieć przez to problemy to niech sę tam leży i niszczeje ,raz zgłosiłem i do dziś się ciągam po sądach dzięki pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie