Aquamaniac Napisano 26 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2010 Witam.Wiem, że istnieje wiele metod konserwacji, ale wiem też, że nie każda sprawdza się w każdej sytuacji. Dlatego chciałbym poradzić się Was w konkretnym przypadku. Co zrobić z hełmem ze zdjęć?Jest to mój pierwszy hełm i bardzo nie chciałbym go zniszczyć. Nie chcę na nim eksperymentować.Zależy mi na pozostawieniu farby, śladów po dekalach, usunięciu rdzy i jak najlepszym zabezpieczeniu hełmu. Nie będę go odnawiał, spawał, szpachlował, malował itp. Dla mnie liczy się przede wszystkim historia i oryginalność przedmiotu.Z tego, co dowiedziałem się do tej pory to fosol, elektroliza, autoliza może negatywnie wpłynąć na farbę i ślady po dekalach. Z tego też powodu nie chcę hełmu traktować papierem ściernym ani szczotkami drucianymi. Jeśli się mylę w tym, co napisałem to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.Najprostszy sposób, jaki mi przyszedł do głowy to umycie hełmu ciepłą wodą z jakimś detergentem i po wysuszeniu polakierowanie go bezbarwnym lakierem. Słyszałem, że może być nawet lakier do włosów. Tylko obawiam się, że to rozwiązanie może być za „słabe” i krótkotrwałe. Co o tym sądzicie? A co ze środkami takimi jak fertan i cortanin? Może mi ktoś powiedzieć czy się nadają do tego, co chcę osiągnąć? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie w tej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aquamaniac Napisano 26 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2010 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aquamaniac Napisano 26 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2010 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aquamaniac Napisano 26 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2010 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aquamaniac Napisano 26 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2010 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aquamaniac Napisano 26 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2010 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 26 Czerwiec 2010 Share Napisano 26 Czerwiec 2010 Z tego co piszesz, chcesz ,,wydobyć oryginalną farbę, do tego proponuję kwas szczawiowy dostępny na allegro.http://www.allegro.pl/item1082374300_kwas_szczawiowy_1kg_kwas_etanodiowy.htmlhttp://www.allegro.pl/item1083340867_kwas_szczawiowy_2hydrat_1_kg.htmlhttp://www.allegro.pl/item1076364279_kwas_szczawiowy_etanodiowy_0_5kg.htmlPo takiej kąpieli hełm należy starannie ,,pozbawić" resztek kwasu aby nie rdzewiał. p. s. Tylko pamiętaj: KWAS JEST ŻRĄCY, NALEŻY UNIKAĆ KONTAKTU ZE SKÓRĄ, NIE MÓWIĄC JUŻ O OCZACH ITP!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aquamaniac Napisano 27 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2010 Dzięki. A czy kwas szczawiowy aby na pewno nie usunie resztek farby i śladów po kalkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 28 Czerwiec 2010 Share Napisano 28 Czerwiec 2010 nie usunie możesz tez pobawić sie fosolem tylko na miejscach gdzie występuje rdza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 28 Czerwiec 2010 Share Napisano 28 Czerwiec 2010 co do fosolu to sam testowałem-w moim przypadku zdał egzamin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.