Skocz do zawartości

co to za moneta?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
medal Stanisława Miłoszewskiego podskarbiego z maksymą Sumptus censum ne superet - niech twoje wydatki nie przekraczają dochodu."
Napisano
Podepnę się z pewna prośbą pod temat żeby nie robić bałaganu.
Otóż znajomy znalazł pewna monetkę a ja zobligowałem się pomoc mu w identyfikacji. Niestety jest ona w tak kiepskim stanie ze chyba lepiej będzie jak opisze jej wygląd. Przypomina szeląga Augusta III,szczególnie awers, odrobinę większa ale cieniej bita, także z miedzi. Niestety żadnego z napisów nie udało nam się rozszyfrować, jedyne co mamy na 100% to data- 1709, co wskazywało by chyba na Augusta Mocnego. Nie znalazłem jednak żadnych danych na temat szelągów czy groszy bitych przez tego pana. Dodam ze z tego samego poletka wyszedl nam grosik Augusta III, co jeszcze bardziej chyba potwierdza nasze przypuszczenia:) Z przyjemnoscia poczytal bym co na to bardziej doswiadczeni koledzy po fachu.
Pozdrawiam SirBadFate
Napisano
Do SirBadFate " - August II Mocny Wettin emitował szelągi, grosze, fenigi, talary i jego części, dukaty i jego części i inne. Trochę mało danych aby coś dopasować (wielkość, materiał, czy są symbole czy tekst itp.)
W 1709 bito np dukaty, części talara, groszyki, fenigi
Napisano
sorki - jakoś przeoczyłem że to miedziak. Trzymając się założenia że to August II może to być:
Groszyk (ILH albo I.L.H. , także hak ; monogram AR albo tarcza herbowa, waga 0,781 g.)
Fenig (ILH ; monogram AR) - i tu jest pewien kłopot bo Szwagrzyk w swojej pracy podaje że moneta jest miedziana a na kilku dostępnych aukcjach okazało się że monety są srebrne np: http://numia.pl/auction/show/auction_id/8184
Napisano
Dzięki wielkie meteor, monetka miedziana na 100%, wiec pewnie groszyk (tym bardziej ze waga wskazuje mi 0.74). Szukałem ale o tych drobnych monetach Mocnego jest bardzo mało informacji w necie. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam, SirBadFate

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie