Skocz do zawartości

1/4 kopiejki 1840

lanca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wyszło dziś takie 1/4 kopiejki czy wie ktoś co oznacza ten napis pod kopiejki" czy dobrze mi się wydaje że monetka jest z miedzi, więc co oznacza to serebrom"?

Napisano
Kiedyś sam się łudziłem.... ale to nie oznacza że srebrna...
miedziak populares, ale roczek i jak w fajnym stanie to jednak ciekawa do kolekcji, zawsze zajmie jakieś miejsce w klaserze :)
10kop 1810r to wtedy byś sięucieszył:]

pozdrawiam
Napisano
Dzięki za info,widać że Rosjan zawsze było ciężko zrozumieć o co im chodzi:D sierebro" miedziane:)
Cieszy i tak.Stan nawet,nawet no i narazie moja najstarsza carska kopiejka.

Pablo jednak udało mi się wyskoczyć,choć na godzinkę:D
Napisano
lanca, to chodzi mniej więcej o to że to jest 1/4 kopiejki srebrem czyli wartość taka jaka by była gdyby była zrobiona ze srebra. ( o tej wadze co ta moneta)

1/4 jeszcze nie znalazłem nigdy, fajne i dość rzadkie znalezisko. Ciekawe są też połuszki.
Napisano
chodzi mniej więcej o to że to jest 1/4 kopiejki srebrem czyli wartość taka jaka by była gdyby była zrobiona ze srebra
trochę niezręczne...
razmieniajetsja sierebrom, czyli w pełni wymienialna na srebro, czyli wartość wg. parytetu srebra
Napisano
temat jest prosty - i - nie prosty...

wersja A - prosta - spadły ceny miedzi, rząd - stabilizuje wartość monet ceną srebra - czyli mówi zawsze kopiejka to 1/100 rubla srebrem, a My całym swoim Majestatem to Wam gwarantujemy"
_________
to samo było z rublami w banknotach - wymiennymi na złoto

wersja B - dwunominałowe polskie złotówko-kopiejki" były cenniejsze dla posiadacza niż miedziane kopiejki rosyjskie co powodowało drenaż" polskiego srebra i odrzucenie rosyjskiej miedzi
Napisano
a na pewno, trzy kopiejki sierebrom nie były warte półrublówce" chociaż wagę miały podobną...
dotyczy - czyli wartość taka jaka by była gdyby była zrobiona ze srebra. ( o tej wadze co ta moneta)"
Napisano
Lanca, albo jestem nie kumaty albo sobie muszę kawkę wypić. Pisząć 1/100 rubla srebrem czyli ile tego srebra miało być w tej jednej kopiejce? Ja np. zmnalazłem parę lat temu ładne 2 kopiejki srebrem to ile to w koncu jest? (moneta jest duża i gruba z jakiegos stopu cynku.
dzieki
Napisano
desmo - jak przyniesiesz Carowi 100 kopiejek srebrem - to on Ci obiecuje wymienić na rubla srebrnego...
a w tych 100 kopiejkach ie ma srebra"
czyli napis był deklaracją zobowiązania wymiany wg stopy menniczej" rubla srebrem...

w XIX wieku najniższy nominał srebrny to 5 kopiejek
...zmnalazłem parę lat temu ładne 2 kopiejki srebrem (moneta jest duża i gruba z jakiegos stopu cynku... daj foto
Napisano
Też 100 na jednego wróbla srebrnego... jedyny zabieg by nie bić masowego bilonu w srebrze którego wartość często przekraczała wartość małego nominału dość dużej czasami monety...
Koszt wybicia 100 monet jednokopiejkowych o średnicy dajmy na to 15 mm przekracza kilkadziesiąt razy koszt wybicia jednej monety jednorublowej o średnicy 30 mm. Zwyczajna ekonomia... A inny przykład ekonomii to wykorzystanie obiegowej monety w Polsce do przybijania papy...
Napisano
desmo
popatrz na fotki z http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=635140#641872
tam masz pokazane - jak ubywało miedzi" w monetach w danym nominale...
więc trzeba było jakoś to uzasadnić" - i uspokoić" nabywców...
a był to proces odejścia od parytetu miedź, srebro, złoto
na srebro, złoto
oraz ze zjawiskiem inflacji

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie